Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Önkormányzata a hagyományoknak megfelelően az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepi megemlékezést nem a megyeszékhelyen hanem a  Nyíregyházától mintegy 10 kilométerre lévő Napkoron került megrendezésre.

A település művelődési háza csaknem zsúfolásig megtelt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulójára megrendezett ünnepségen, amit a megyei  és napkori önkormányzat közösen szervezett. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Önkormányzata részéről Seszták Oszkár  Megyei Közgyűlés elnöke, Napkor Nagyközség önkormányzata nevében dr. Spinyhért Zsolt  polgármester köszöntette az ünneplőket. Ünnepi beszédet  dr. Polgári András  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal nemrég kinevezett főigazgatója mondott, aki a hagyományok és a közösség megtartó erejének fontosságára hívta fel a figyelmet, mint fogalmazott:

Ne feledjük, kedves megemlékezők, hogy március idusának legfontosabb üzenete egyetlen szó: KÖZÖSSÉG. Hiszen egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen – mondta a legnagyobb magyar. Vállaljunk hát sorsközösséget egymással, értsük meg, hogy csak együtt, csak közösen érhetjük el akár a legszentebb célt is.

A főigazgató kitért beszédében a szabadság megőrzésnek fontosságára:  Ma is harcolnunk kell nemzeti szabadságunk megőrzéséért. Ahogy 1848-ban, úgy most is harcolnunk kell a szabad Magyarországért, amely nem idegen hatalmaknak alárendelve létezik, hanem független és önálló döntéseket hozhat. 

Tudom, hogy itt, Napkoron is, mint ahogyan megyénk többi településein lelkes, buzgó és szorgalmas emberek igyekeznek tenni a közösségükért. Családapák, édesanyák, szakemberek és értelmiségiek, fiatalok és idősek rendben végzik napi munkájukat, így adva alapját egy nemzeti hagyományokon, szent erkölcsi értékeken nyugvó társadalomnak, amely méltó bölcsője egy gyümölcsöző jövőnek – zárta ünnepi beszédét  dr. Polgári András 

Ezt követően a  Napkori Jósika Miklós Általános Iskola diákjainak formabontó  előadása következett ami nem kis meglepetést okozott az ünneplő sokaságnak. A főigazgató beszéde után különös kettősség volt érzékelhető,  amikor rap zenére bevonultak a diákok a színpadra.  Az ötletes és formabontó megoldások, zenei betétek megfelelő vegyítése a hagyományokkal  végre színt vittek az évtizedek óta olykor monotonná váló ünnepi műsorok sokaságába. A merész színpadkép, dramaturg és zenei bravúr Liptákné Lekli Ágnes, Nagyné Czimbula Annamária, Baksa Ferencné, Orosz Györgyné,  Hegedüsné Tudlik Ildikó valamint  Nagy István érdeme.  A 6/a, 7/a, 7/b,  és a 8/a osztályos diákok játékát az ünneplők vastapssal jutalmazták.

A Kölcsey Televízió felvétele 

Az ünnepi megemlékezésen sor került  Napkor Nagyközség Önkormányzatának a Napkor Nagyközségért díj átadására, amit ebben az évben  Balogh Tamás tánctanár kapotott. Napkor Nagyközség Kiváló Pedagógusa kitüntető díját  Gáva Istvánné Tömpe Ibolya vehette át az idén.

Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke a  közéleti és hagyományápoló művészi tevékenysége elismeréseként a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés bronz emlékérme kitüntető elismerést adományozta Dani Attila tárogatóművésznek, Pusztadobos község polgármesterének.

A megye lakosságának tájékoztatása érdekében több évtizeden keresztül kifejtett tudósítói tevékenysége elismeréseként, a magyar sajtó napja alkalmából, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés bronz emlékérme kitüntető elismerést  Papp Attila kapta.

Az ünnepi megemlékezés a napkori Református Imaház melletti emlékfalnál Koszorúzással folytatódott Dani Attila tárogatóművész és a Napkori Huszárok közreműködésével. Koszorúkat helyeztek el többek közt a megyei közgyűlés elnöke és alelnökei és a jegyző, a megyei kormányhivatal főigazgatója és munkatársai, a megyei rendőrfőkapitány és a katasztrófavédelem parancsnoka, valamint  Napkor Nagyközség önkormányzatának polgármestere és jegyzője.

A koszorúzás után Bakó László tiszteletes Istentiszteletre várta az ünneplő közönséget a Református Imaházba.

Klikk  a képre a galériához!

Fotó: Móricz Csaba/ezahir.hu