Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A Rákóczi Szövetség diákutaztatási programja keretében közel négyezer magyarországi középiskolás diák utazhatott március 15-én valamely határon túli magyar településre. Így  közösen ünnepeltek az ott élő diáktársaikkal.  Nyíregyházáról a Szent Miklós Görögkatolikus és  a Szent Imre Katolikus Iskola diákjai, mintegy 50 gyermek kerekedett útra 2017 március idusán – úti beszámoló a  Szent Miklós két diákja tollával és egy  fényképezőgép segítségével.

A Rákóczi Szövetség a Szent Miklós Görögkatolikus Iskolában  2015. májusában jött létre azzal a céllal, hogy ápoljuk magyar hagyományainkat, felkeressünk híres magyarokhoz (Rákóczi, Petőfi) kapcsolódó emlékhelyeket, kapcsolatot létesíthessünk határon túl elő magyar anyanyelvű társainkkal. A szövetséggel évente több alakommal, március 15-én, június 4-én, október 23-án ellátogatunk különböző határmenti térségek egy-egy településére, hogy közösen ünnepelhessünk és barátságokat köthessünk az ottani diákokkal. A szövetség fontos célja, hogy olyan diákoknak is lehetőséged adjanak az utazásra akiknek egyébként nem, vagy jóval ritkábban lehetne lehetősége a határ menti településekre ellátogatni.

A szövetséggel az elmúlt két évben megcsodálhattuk és barátságokat szőhettünk  Ukrajna, Románia varázslatos településein mint például Munkácson, Szatmárnémetiben, Koltón, Nagyváradon, Nagybányán, Nagykárolyban, Kassán, Borsiban. 2017. március 15-én  a Szlovákiai  Bodrogszerdahelyre és Szepsibe utaztunk kísérőtanárokkal  együtt a már-már  megszokott útitársainkkal közösen, a Szent Imrésekkel.

Első úticélunk a 2239 lakosú, ebből 1216 magyar és 842 szlovákok által lakott Bodrogszerdahely volt. Itt a  Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola diákjaival és  helyi fiatalokkal ünnepélyesen vonultunk a Vécsey család Báró kastélyánál található Kossuth emléktáblához, ahol ünnepi műsorral és koszorúzással közösen  emlékeztünk az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra. Majd a település  Árpád-korban épült Római katolikus templomába tettünk látogatást, ahol az idegenvezetőnk a helyi plébános volt, aki rövid helytörténeti előadást tartott nekünk. A helyiek  a kastély melletti Báró étteremben ebéddel kedveskedtek, és betekintést nyertünk egy helyi ABC mindennapjaiba szuvenír vásárlás közben.

Ezt követően utunk Szepsibe vezetett, ahol a Boldog Sackaházi Sára Oktatási Központ igazgatója kíséretében a római templomban az Oroszországból, a Gulágról származó vörösfenyőből készített bútorok közt közös énekléssel emlékeztünk a Gulágra elhurcoltakra.

A városnézésen megcsodálhattuk a nagy tűzvész után a városból fennmaradt díszes fakaput, ami még mindig épségben áll és éke a városnak. A nap zárásaként késő délután indultunk haza élményekkel és hazaszeretetünkkel a szívünkben.

Görbe Bia/ Szabó Szandra

Fotó: Görbe Bia

Klikk  a képre a galériához!

 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22