Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Gálvölgyi János negyven éve dédelgetett álma vált valóra az idén, amikor a győri Vaskakas Bábszínházzal és az Orlai Produkciós Irodával közösen jegyzett új darabban eljátszhatta A hullaégető c. színdarab főszerepét. A Jászai Mari, -és Kossuth-díjas színművész, aki a nagyközönség számára az ország egyik legnagyobb nevettetőjeként vált ismertté, ezúttal egy „pszichohorror” negatív hősét alakítja.


A hullaégető története – Ladislav Fuks azonos c. regénye alapján – egy krematóriumi dolgozó és közvetlen környezetének tragédiája, amelyben úgy vegyülnek egymással a groteszk és komikus

Fotó: Takács Attila

elemek, hogy annak eredményeképp egy megrázó erejű társadalmi szatíra jön létre.
A kritikák egybehangzó véleménye szerint Pelsőczy Réka, idén Jászai Mari-díjjal kitüntetett rendező kétségkívül az év egyik legbátrabb előadását rendezte meg, amely nem csak a múlt századi ideológiák embertelenségéről szól, de mint minden remekmű, a jelenkor emberének is aktuális üzeneteket tartogat.

A győri Vaskakas Bábszínház színészei – Szúkenyik Tamás, Ujvári Janka, Ragán Edit, Gergely Rozália, Bora Levente – az egész előadás alatt fekete-fehér papírmasékban játszanak, csak Schruff Milán és Gálvölgyi arca lesz látható. A darab különlegességéhez tartozik, hogy Gálvölgyi János szinkronizálta a regény Juraj Herz rendezte 1968-as csehszlovák filmadaptációjának főszereplőjét, Rudolf Hrusínskýt.

Az eredeti szöveget Gálvölgyi János felesége, Gálvölgyi Judit alkalmazta színpadra. Várhatóan az előző évad nagysikerű Hrabal-darabjának, a Túl zajos magánynak méltó kiegészítése lesz a nyíregyházi előadás, amelyet az elsők között mutat be a Móricz Zsigmond Színház.
Az előadás időpontja: 2017. április 7.

Fotó: Takács Attila

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22