Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Felmentette a hivatali vesztegetés elfogadásának és folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettének vádja alól Tóth Andrást, volt fideszes országgyűlési képviselőt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértó egykori polgármesterét a Nyíregyházi Törvényszék szerdán. Az ítélet nem jogerős.

Az ügy másodrendű vádlottját – egy helyi vállalkozót – a törvényszék bírói tanácsa szintén felmentette az ellene emelt hivatali vesztegetés és a bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettének vádja alól.
A vádhatóság 2013-ban azzal vádolta meg a volt polgármestert, hogy a város temetőjének rekonstruálására, valamint a futballpálya építésére kiírt közbeszerzési eljárást megelőzően abban állapodott meg egy kft. ügyvezetőjével – a büntetőügy másodrendű vádlottjával – , hogy amennyiben a családi házánál különböző munkálatokat, például faházépítést, térkövezést, kerítésfestést ingyenesen elvégez, az ő cége nyeri meg a pályázatot.
Az ügyészség szerint a megállapodásnak megfelelően a cég nyerte el a temető rekonstrukciójának kivitelezését, a polgármester az önkormányzat nevében 2008. július 7-én vállalkozási szerződést is kötött a céggel. A volt polgármester családi házánál 2008 őszén a kft. emberei elvégezték, illetve mások bevonásával elvégeztették a kért munkát, másfél millió forint értékben.
A faház építése során a munkába bevont asztalosmester – nehezményezve a tudomására jutott korrupciót – a faház gerendái közé egy nejlonzacskóba helyezve beépítette a Kelet-Magyarország című újság 2008. november 29-én megjelent számának részletét, valamint egy kézzel írt feljegyzést. A nyomozás során “az időkapszulát” a Központi Nyomozó Főügyészség a tanú vallomása alapján megtalálta, és miután kibontották a falból, bűnjelként lefoglalta.
Tóth Andrást a futballpálya építésére kiírt közbeszerzési eljárással kapcsolatban elkövetett jelentős vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettével is meggyanúsították.
A szerdai ítélethirdetésen Toma Attila tanácsvezető bíró az ítélet indoklásában kifejtette, a bíróság nem látta bizonyítottnak a vádbeli cselekményt, valamint a vesztegetés kapcsán nem voltak meggyőzőek a terhelő bizonyítékok sem. “Erős” közvetlen bizonyítékok nem voltak azon az elrejtett “időkapszulán” kívül, amelynek tartalma összességében ellentmondásokat vetett fel, és inkább “koholmány volt”, mintsem bizonyította volna a bűncselekményt – fejtette ki a bíró.
Hozzátette, a hűtlen kezelés vádpontjában sem voltak minden kétséget kizáró bizonyítékok, a bekért szakértői vélemények alapján sem egyértelmű, hogy a futballpálya építése kapcsán érte-e például anyagi hátrány az önkormányzatot.
Az ítéletet a vádlottak és védőik tudomásul vették, az ügyész viszont fellebbezést jelentett be. A per a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.
Tóth András 2006-ban nyerte el a polgármesteri tisztséget Újfehértón. Ettől az időponttól kezdve országgyűlési képviselő is volt, 2007 októberében kilépett a Fidesz frakciójából.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22