Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Egy önkormányzatnak a törvényeken kívül a saját szabályait is be kell tartania – ez a lényege egy február 21-én kelt, de csak a március 22-i Magyar Közlönyben közzétett kúriai határozatnak. Az Orosz Mihály Zoltán polgármester miatt ismertté vált Érpatak község képviselői ugyanis tavaly szeptember 6-án úgy szavazták meg az előző évi költségvetés végrehajtásáról szóló rendeletüket, hogy az ülésnek nem volt elfogadott napirendje. Márpedig, mint Kúria emlékeztet rá, a zárszámadási rendelet megléte előfeltétele a normatív állami támogatásoknak, azaz a település megfelelő működésének – írja a HVG.hu

Az önkormányzatok a törvény keretei között megváltoztathatják saját szabályaikat, de ami érvényben van, azt kötelesek betartani, mert ez „a demokratikus döntéshozatali eljárás elengedhetetlen része” – mondta ki a legfelső bírói testület a megyei kormányhivatal javaslatára. A hibát április 1-ig kell kijavítani. Egyébként ugyanazon az ülésen döntöttek a képviselőtestület feloszlatásáról is, ami ugyanezért bizonyult érvénytelennek, ezért a decemberre tervezett rendkívüli választást bírósági tiltás miatt nem tarthatták meg a faluban.

A község honlapjáról meg lehet tudni, hogy mi volt az összefüggés a szabadkőművesek és Trianon között, valamint hogy a nőnapot március 25-én ünneplik, mert „az ősi szakrális ünnepkört is felforgató, értékromboló liberalizmus szemléletével szakítva, a nők tiszteletének és köszöntésének ünnepét már több éve áthelyeztük a ’március 8-i Nemzetközi Nőnap’-ról az ősi vallási és egyházi szakrális rendnek megfelelő időpontra, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepére”.

Noha, Orosz Mihály Zoltánnak több mint 5 hónapja volt arra, hogy törvényes keretek közt ismételten megtárgyalja a képviselőtestület a 2015-ös zárszámadást, ez a mai napig nem történt meg miközben itt a testület nyakán a 2016-os zárszámadás megtárgyalása is. Amennyiben a képviselők nem fogadják el a zárszámadást ismételten leáll a normatív finanszírozása a településnek, és az érapataki modell elvrendszere, és nem az önkormányzati törvény szerint vezetett település forrás nélkül marad. Mint köztudott, Érpatakon a közmunka-program már egy korábbi döntés értelmében megszűnt.

Kép: ezahir.hu/archívum

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22