Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Közhelyszámba megy, hogy az éttermek rengeteg maradék ételt és italt dobnak ki ahelyett, hogy a rászorulóknak adnák. A probléma megoldása az élelmiszer-biztonsági előírások és egyéb jogszabályok miatt nem egyszerű, egy nemrég indult finn vállalkozás azonban egész jó rendszert talált ki a hasznosításra. Nem segélyegyletről van szó, hanem profitra dolgozó cégről, amelynek sikerült olyan modellt kieszelnie, hogy minden érintett jól járjon.

A ResQ Club rövid idő alatt 200 finn vendéglátóhelyet csatlakoztatott a rendszeréhez, amelyen keresztül össze tudja hozni az éhes szájakat és az ételmaradékot. Amint egy étterem észreveszi, hogy aznap már biztosan nem fogy el a friss kínálata, regisztrálja a gazdára váró ételeket a ResQ online rendszerében. A potenciális vevők a GPS-koordináták alapján, mobilalkalmazásban látják, hogy a közelükben hol és milyen maradékot kínálnak kedvezményesen. Az ételekért nem kell versenyt futniuk: leadhatják a rendelésüket az applikációban, és ugyanott ki is fizethetik. Amint megérkeznek az étterembe, feltálalják nekik a megrendelt menüt – a ResQ pedig bezsebelheti a közvetítői jutalékát.

A csúcsidő délután 3 és 4 óra között van, amikor a klasszikus ebédidő már lecsengett – nagyjából ekkorra derül ki ugyanis, hogy a megfőzött ebédből mennyi maradna a vendéglősök nyakán. Akik tudnak eddig várni, azok a Helsinkiben átlagos nyolc euró helyett már négy euró körül is megkaphatják ugyanazt a menüt. A rendszerhez nagyobb hotelek is csatlakoztak már, tőlük jellemzően a reggeliből megmaradt ételeket lehet a helyi pénztárcához mérten jutányos áron elhozni. Öt euróért egy hotel általában olyan csomagot ad, amely három ember reggelijét is lefedi. Főként a megmaradt főtt tojást, sajtokat, zöldségeket és zsemléket szokták ilyen módon értékesíteni a szállodák.

Az alapító Tuure Parkkinen egy ideig Tanzániában és Dél-Afrikában élt a családjával, ahol volt alkalma megtanulni, mekkora értéke van az ételnek. Az üzletbe mégsem emocionális okok miatt vágott bele. „Pusztán érzelmi alapon nem lennék vállalkozó. Tisztán látszott a piaci rés, az élelmiszer-hulladék hasznosítása ma népszerű téma, és én valami olyat szerettem volna tenni, ami konkrét megoldást kínál a problémára” – mondta az YLE finn állami tévécsatornának adott interjújában.

Parkkinen nem árulja el, hogy mennyi pénz üti a markát a kereslet és a kínálat összehozásából, de azt mondja, az éttermeket nagyon érdekli a lehetőség, hiszen így a már kukába szánt ételből is bevételt termelhetnek. A mindössze 14 főt foglalkoztató cég januárban indult Finnországban, 400 ezer eurós befektetést kapott eddig, és Helsinki után vidéken is elég gyorsan terjeszkedni tudott: a csatlakozó éttermeknek csak a fele van a főváros környékén. Pár hete indult el a szolgáltatás Hollandiában és Észtországban, most pedig a svédországi bevezetésen dolgoznak.

Finnországban becslések szerint évente 150-200 ezer tonna élelmiszer-hulladék keletkezik a szupermarketekben és az éttermekben, nem csoda, hogy a ResQ mellett más startup vállalkozások is igyekeznek jó helyre csatornázni ennek a felhasználható részét. Júniusban Helsinkiben megnyílt például az első olyan étterem, amely kizárólag maradék alapanyagokból dolgozik. A Loop nevű vendéglő nonprofit tevékenységet végez, furgonjai minden hajnalban begyűjtik az áruházakban megmaradt ételt, és a séfek a beérkező alapanyagokból találják ki az aznapi menüt.

Menet közben kiderült, hogy a behozott élelmiszernek ők is csak a tizedét képesek felhasználni, ezért a többit – a maradék maradékát – karitatív szervezeteknek adják tovább. Az étterem a toborzási politikájában is érvényesíti szociális érzékenységét: előnyben részesíti a menekülteket, a hátrányos helyzetű fiatalokat és a hosszabb ideje munka nélkül lévőket.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22