Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Zászlósfarkú gereza (Colobus guereza guereza) született a Nyíregyházi Állatparkban. A ritka majomfaj legifjabb példánya a jó időnek köszönhetően már a külső kifutóval is ismerkedik.

A hat hónapnyi vemhesség után világra jött kölyök jelenleg fekete és szürke színű, de pár hét múlva már az oldalán és farkán lévő bunda fehér lesz – közölte Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark szóvivője portálunkkal.

Az állat oldalán végighúzódó fehér sörény a helyváltoztatásban tölt be fontos szerepet, hiszen mikor kitárt végtagokkal és vízszintes testtel ugrik le a magasból, az oldalán lévő zászlószerű szőrgallér csökkenti az esés sebességét.

A kis állat születése nem mindennapi esemény, mivel tavaly világszerte mindössze 47 zászlósfarkú gereza született az állatkertekben – tette hozzá a szóvivő.


A Közép-Afrika egyenlítői területein élő állatok jellemzői, hogy hófehéren születnek és bundájuk színe több hónap alatt válik hasonlóvá a felnőtt egyedekéhez. A zászlósfarkú gerezák táplálkozásukat tekintve igen különösek, mivel elsősorban leveleket esznek. Ehhez alkalmazkodva gyomruk sokkal inkább a kérődző patásokéhoz hasonlít, mint a többi főemlőséhez, ezért állatkerti takarmányozásuk is speciális. Sok lombot és magas rosttartalmú zöldséget fogyasztanak.
Feltűnő megjelenésük száz évvel ezelőtt csaknem a vesztüket okozta, fehér szőrgallérjukat az afrikai törzsek fejdísz készítésre használták, valamint Európában is nagy volt a kereslet bundájuk iránt.