Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

 Április elsejével az országban negyvenkettedikként, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig negyedikként vált önállóan beavatkozó tűzoltó egyesületté a Nagykálló Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Az ünnepélyes beiktatást kedden délelőtt tartották a város főterén, a rendezvényen a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot az országos tűzoltósági főfelügyelő képviselte.

A Nagykállói Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek jelenleg tizennyolc tagja van, több mint száz éve, 1893 óta működik. Nyíregyházától tizennégy kilométere fekszik és tizenhat percre van szükség ahhoz, hogy a tűzoltók a szabolcsi megyeszékhelyről a településre érjenek.

A nagykállói önkéntesek április elsejével azt vállalták, hogy éjjel és nappal 12 percen belül vonulni kezdenek Nagykálló területén és a több mint tízezer lakosú város mentő-tűzvédelmét önállóan is ellátják – erről már dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő beszélt. A tábornok emlékeztetett arra, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye sokat tett az önkéntes mozgalom területén, hiszen az országban az elsők között itt kezdte meg önálló beavatkozói tevékenységét a demecseri, majd a tarpai és a tyukodi egyesület. Most a nagykállói van soron, az országban negyvenkettedikként, a megyében pedig negyedikként önállóan beavatkozó egyesület lett – zárta beszédét a főfelügyelő.

Dr. Polgári András, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal főigazgatója, megbízott kormánymegbízott beszédében kiemelte: fontos, hogy az emberek minél hamarabb segítséghez juthassanak, éppen ezért példaértékű, hogy a nagykállói járás szívében ez ettől a hónaptól már megvalósul. Ezután elismerését fejezte ki a város önkénteseinek, akiket ezentúl már a megyei ügyelet nem értesít, hanem riaszt.

Juhász Zoltán, a város polgármestere köszönetet mondott a katasztrófavédelemnek, hogy a testület által megszavazott összegek mellett ő is minden támogatást megadott a mentő-tűzvédelem érdekében, valamint hogy tavaly szeptemberben az egyesület ünnepélyes keretek között átvehetett egy felújított Mercedes-Benz gépjárműfecskendőt, ami az önálló beavatkozáshoz elengedhetetlen volt.

Az ünnepi beszédeket követően Kovács Róbert, a Nagykálló ÖTE parancsnoka a megbízólevelet és a mentori feladatok ellátására szóló megbízást Bérczi Lászlótól és Varga Béla tű. ezredestől, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójától vehette át. Az ünnepség végén Jaczkó György parókus, a Görög Katolikus Egyház képviselője megáldotta és megszentelte az egyesület tagjait és gépjárműveit.

Fotó: Móricz Csaba/ezahir.hu