Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Dr. Gyüre Csaba,  a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselője nyíregyházi sajtótájékoztatóján leszögezte, a kormány újabb zsebbenyúlós szabályozása megint csak a vidéki, különösképp a legszegényebb térségűnek számító Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei lakosságot sújtja majd.


„Néhány független képviselőt leszámítva a Jobbik volt az egyetlen, mely nemmel szavazott ezen sarcra! Az MSZP, s a Fidesz-KDNP egyöntetű támogatása azonban elegendő volt az érvénességhez, hogy a témát adó Vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvényt módosítsák. Egészen pontosan ennek módosítója, a 2016. évi XLI törvény az, amely a nagy port kavarta, s igen érthető okokból.

Ugyanis minden ingatlan területén lévő fúrt vagy ásott kutat, vagy bármely vízi létesítmény működését ezen túl visszamenőlegesen is engedélyeztetéshez kell majd kötni a helyi jegyzőnél, melynek a regisztrációs procedúrája pedig az öt ezer forintos illetékfizetésen túl akár további 50 ezer forintba is belekerülhet majd! Aki pedig nem jelenti be létesítményét a határidőig, borsos összegű bírságra számíthat!

Konkrétan: A törvény kimondja, hogy a jogerős hatósági engedély nélkül épített vízi létesítményekre utólagos engedélyeztetés kell, mely folyamattal egyidejűleg vízgazdálkodási bírság megfizetése kötelező! Tehát a bejelentéssel együtt még bírságra is számíthatunk, mely a jelen szabályozás alapján nem épül méltányosságra sem, hanem minden esetben kötelezően kiszabandó! Ez alól csak a (7) bekezdésben foglaltak adnak mentességet, mely alapján, ha az engedélyeztetési eljárást 2018. december 31-ig kérelmezik, s az engedély megadásának is fennállnak a feltételei, csak akkor marad el a büntetés.

Azonban ezen engedélyeztetési eljárás is szakmai felméréssel, csatolt dokumentációval, s illetékköltséggel társul, ezek alapján pedig egy egyszerű fúrt kút esetében is akár 50 ezer forintra is rúghat a végösszeg! Aki pedig nem kezdeményezi ezt a borsos eljárást a 2018. december 31-i dátumig, az számíthat a törvényben meghatározott, alábbi bírságokra:

Jogi személy esetén 1 millió forintig, természetes személy esetén pedig 300 ezer forintig terjedő büntetés kiszabása kötelező, mely összeget esetenként az adott kút becsült fúrási költségeinek 80%-áért kalkulál a hatóság.

A Jobbik szerint ez a szabályozás felháborító és elfogadhatatlan, hisz arra irányul, hogy innentől kezdve senki se juthasson ingyenesen vízhez.