Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Április első hetében az European Water Aid projekt (EUWA) keretében nemzetközi katasztrófavédelmi gyakorlatot tartanak, amelyen a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei mellett a horvát, a szlovák és a szerb katasztrófavédelmi szervek, továbbá a Magyar Vöröskereszt, a Fővárosi Vízművek Zrt. és a Belgrádi Vízművek munkatársai is részt vesznek.

Szabolcsveresmart és a településhez tartozó Rétközi tó ad helyet annak a nagyszabású nemzetközi gyakorlatnak, amelynek középpontjában a vizek kártételei elleni védekezés áll, és amelynek során egy erre az alkalomra konstruált helyzetben kell bizonyítania a hetvenkilenc eszközzel dolgozó háromszáznegyven résztvevőnek.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnagyobb folyója a Tisza, kétszázötven kilométer hosszan folyik a megyében. Nem véletlen tehát, hogy a gyakorlatban résztvevőknek egy nagyobb árvízi helyzetben adódó feladatokat kell megoldaniuk a csaknem egyhetes nemzetközi gyakorlat során, ez idő alatt a segítségkérés és a segítségnyújtás folyamatát és a hazánkba érkezett nemzetközi csapatok helyi erőkkel való együttműködését gyakorolják helyi szinten és az Európai Unió Polgári Védelmi Mechanizmusa szintjén egyaránt.

A gyakorlat forgatókönyve szerint az Ukrajnából érkező árhullám, valamint a jelentős mennyiségű csapadék miatt a gát átszakadt, a település víz alá került. A hazai szakemberek erői és eszközei nem bizonyultak elegendőnek, ezért kértek nemzetközi segítséget. A tavon utcákat és épületeket alakítottak ki, a gyakorlat szereplőinek innen kell megszervezniük és végrehajtaniuk a bajba jutott emberek mentését, de a feladatok között szerepel az állatok és az értékek mentése is. A mentőcsapatok mellett tucatnyi statiszta tette még életszerűbbé a gyakorlatot.

Az EUWA projekt vezetője, Jackovics Péter tű. ezredes, a BM OKF Veszélyhelyzet-kezelési Főosztályának vezetője kiemelte: a gyakorlat keretében a víztisztítást, az árvízi védekezést, a vízkárelhárítást és a lakosságtájékoztatást is tesztelik a nemzetközi együttműködőknél.

A tizennyolc hónapos program idején több munkaműhelyben készítették elő a 2016. novemberi nemzetközi törzsvezetési és az e héten zajló terepgyakorlatot a résztvevők. A Szabolcsveresmarti víztározóhoz tervezett feladatok végrehajtásában a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Magyar Vöröskereszt is részt vesz, azt a BM OKF Országos Polgári Védelmi Főfelügyelősége koordinálja.

Fotó: Dóka Imre tű. főhadnagy, Szabolcs MKI

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22