Botrány a szabolcsi Túrricsén: szociális jegyben kapták a közmunkások a fizetésüket, amit a polgármesterhez köthető boltban lehetett csak levásárolni – helyszíni riport

Az már egy ideje köztudott, hogy minél kisebb lélekszámú településen működtetik a közmunkaprogramot, annál inkább jelenik meg hatalomtechnikai eszközként, mintsem mutatná a munka világába visszavezető utat. Ez az út inkább tűnik ugyanis zsákutcának, egyben a korrupció és a visszaélések melegágyának. Túrricsén szintet léptek a közmunka-programban rejlő „lehetőségek” kiaknázásában.

Az érpataki modellt ismerve azt hinné az olvasó, hogy az Orosz Mihály Zoltán által fémjelzett településvezetési módszert nem lehet felülmúlni. Pedig de! Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Fehérgyarmati Járásban található 695 lelkes határmenti település, Túrricse polgármestere mesteri tervet dolgozott ki a közmunkásokra szabva, persze mindeközben maga és családja boldogulásáról sem feledkezett meg.

A teljes közművel ellátott községben gyakorlatilag az önkormányzaton kívül nincs más foglalkoztató. Az óvoda és a bentlakásos szociális otthon jelent néhány munkahelyet. Túrricsének iskolája nincs – csak egy szép emeletes iskolaépülete, ám itt egy ideje már nem oktatnak. A mezőgazdaság idénymunka szükségletét  – a román és ukrán határ közelsége miatt – a határon túlról érkező, jóval olcsóbb munkaerővel elégítik ki a helyi  agrárvállalkozók. Az ittenieknek marad a közmunkaprogram.  Az 528 választásra jogosult, tehát felnőtt lakosból havonta mintegy 130 főt az önkormányzat által szervezett és felügyelt programokban foglakoztatnak. Ezek zöme mezőgazdasági, településfejlesztési munka, vagy a közjót szolgáló tevekénységek.

A botrány 2016 decemberében tört ki, amikor a közmunkaprogramban tengődők megelégelték, hogy nem jutnak készpénzhez. A helyiek elmondása szerint a település szociális szövetkezeti boltjában olyan mértékű adósságot halmoztak fel a közmunkások, ami kezelhetetlenné vált.

A közmunkások havi bére kevésnek bizonyult az adósság, no meg a közelgő karácsony finanszírozására – mondja a település polgármestere, aki azt is állítja, hogy a szociális szövetkezeti boltnak kb. 945 ezer forintos kára keletkezett, mivel a közmunkások nem adták meg a hitelben elvitt élelmiszerek árát.

Hitelre amúgy azért volt szükség, mert a munkáért kapott pénz már hónap közepén elfogyott – ezt pedig a kiszolgáltatott közmunkások mondják a falu egyik utcájában. Amíg nem volt a „polgármester boltja”, addig uzsorakölcsönt kaptak, állítja az egyik cigányasszony… Szerinte ők csinálják itt a cirkuszt, mert „azóta” nem megy nekik az üzlet. Különös módon mások pedig nem feledkeznek meg a polgármesterüket „jótevőként” bemutatni, akihez anyagi problémák idején mindig fordulni lehetett.

A másik tábor, merthogy van az is, pont az ellentétjét állítja a polgármesterről és már bilincset vizionálnak Garda csuklójára- látva a legfrissebb híradásokat egy másik, szintén szabolcsi település polgármesteréről. Állításuk szerint, ők megadtak minden hitelezett forintot a szociális szövetkezetnek, de mivel a munkabérüket nem készpénzben, hanem olyan vásárlási utalványban kapták meg, amit csak a „polgármester boltjában” lehetett levásárolni, kelepcében érzik magukat.  Mint mondják, a szociális szövetkezet boltja jóval drágább, mint a település másik boltja. Nem beszélve arról, hogy a hitelbe elvitt portékáért vastagabban fogott a ceruza elszámoláskor.

Tény azonban, hogy a közmunkások a bérpapírjukat és a kifizetési jegyzéket minden esetben aláírták, azt igazolva, hogy készpénzben a jogszabálynak megfelelően megkapták a bérüket. A most napvilágra került valóság , hogy hónapról-hónapra üres volt a boríték, hiszen vásárlási utalványban már rég elköltötték a havi járandóságukat.

Garda Endre 2002 óta a település vezetője, a választásokat toronymagasan rendre megnyerő független polgármester „szükséges rossz megoldásnak” címkézte az általa bevezetett „szociális jegyrendszert”.  Célja, mint mondja, a szegényebb rétegek megsegítése átmeneti pénzzavar esetén.  A jegyrendszer a közmunkások elmondás szerint közel egy évig élt, mígnem egy „haragos” ellenérdekelt fél bejelentést nem tett a kormányhivatalnál. Ezt követően a Kormányhivatal Foglakoztatási Főosztálya 2016 novemberében egy, 2017 februárjában két alkalommal tartott helyszíni ellenőrzést.

A novemberi ellenőrzésen a bejelentett visszáságok nem nyertek igazolást, igaz ekkor még nem vizsgálták a kifizetések mikéntjét, mivel arról csak 2017 februárjában tett bejelentést egy magánszemély a Nemzeti Adó és Vámigazgatóság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezeténél. Az emiatt következő vizsgálatot végül a Foglakoztatási Főosztály folytatta le. A felügyelők február 16-án próbálkoztak előre be nem jelentett vizsgálattal, ám a polgármester betegsége és a bejelentő magatartása következtében nem tudták lefolytatni, így a tényleges vizsgálatra február 22-én került sor. 44 közfoglalkoztatottat hallgattak meg és a kifizetési bizonylatokat is megnézték.  A begyűjtött információk és az adatok értékelése folyamatban van.

Fontos tudnunk, hogy az önkormányzatnak semmi köze a 2013 augusztusában magánszemélyek által alapított Megújulás Szociális Szövetkezethez. A szövetkezet az önkormányzattól 20 évre béreli az egykori iskolaépületet. Az külön érdekes lehet azonban, ha a bérbeadó és a bérbevevő aláírása ugyanaz a személy: Garda Endre polgármester a szövetkezet vezetője is egyben.

A szövetkezet így tudja a tudás, a tanulás egykori szentélyében üzemeltetni a szociális boltját, kávézóját, s a Bagolyvár szállóját, ahol sokszor a határon túlról érkező mezőgazdasági idénymunkások szállnak meg, akik többek közt a polgármester földjén is dolgoznak – állítják a helyi lakosok.    A szociális szövetkezet  25-30 milliós állami támogatást is nyert, hiszen Garda szerencsésen pályázik a szövetkezet különböző projektjeivel. Így aztán lett a településen műkörmös szalon és konditerem is…, és pont ottjártunkkor jött a jó hír, hogy egy illegális szemétlerakó felszámolásra is nyert a település pénzt.

Kár, hogy nem hamarabb!  Így bárki kedvére válogathat a szeméttelepen elhelyezett irdatlan mennyiségű papír között. Először nem akartuk elhinni, amit látunk, és azt sem, hogy az elénk tárt dokumentumok egy illegális szeméttelepről származnak! Merthogy a Megújulás Szociális Szövetkezet dokumentumai, az általuk üzemeltett bolt bizonylatai, házipénztár elszámolása, beszerzési számlái egytől-egyig az illegális hulladéklerakóból kerültek elő. Ezekből megtudhattuk, hogy a bolt napi forgalma 210 és 280 ezer, ami éves szinten durván 63 -70 millió forint lehet. Vagyis meglehetősen dinamikusan fejlődik a szövetkezet, hiszen a bevallott nettó árbevétele 2015-ben még csak 24 millió forint volt. A bolt beszerzési számlái is a szemétben landoltak, pont úgy, mint a négyzetrácsos és csíkos füzetek, amiben a boltból a polgármesterihivatal és intézményei részére írták fel a kiszállított árukat. Merthogy a szociális bolt látja el Túrricse önkormányzatát és intézményeit áruval.

Az illegális szemétlerakón kizárólag, jól beazonosíthatóan a Megújulás Szociális Szövetkezet kommunális hulladéka található meg a mintegy 300-400 négyzetméteres területen, az egykori rekultivált szemétlerakó területén.

Az ügyben 2017. március 13-án a Fehérgyarmati Rendőrkapitányság nyomozást rendelt el hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntette miatt.

Fotó/videó: Móricz Csaba/ezahir.hu

Hozzászólások

  1. Az ábra szerint demokratikusabb és sikeresebb volt a régi átkos ilyen vonatkozásban is..?

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: szerkeszto@ezahir.hu
küldök