Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Az már egy ideje köztudott, hogy minél kisebb lélekszámú településen működtetik a közmunkaprogramot, annál inkább jelenik meg hatalomtechnikai eszközként, mintsem mutatná a munka világába visszavezető utat. Ez az út inkább tűnik ugyanis zsákutcának, egyben a korrupció és a visszaélések melegágyának. Túrricsén szintet léptek a közmunka-programban rejlő „lehetőségek” kiaknázásában.

Az érpataki modellt ismerve azt hinné az olvasó, hogy az Orosz Mihály Zoltán által fémjelzett településvezetési módszert nem lehet felülmúlni. Pedig de! Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Fehérgyarmati Járásban található 695 lelkes határmenti település, Túrricse polgármestere mesteri tervet dolgozott ki a közmunkásokra szabva, persze mindeközben maga és családja boldogulásáról sem feledkezett meg.

A teljes közművel ellátott községben gyakorlatilag az önkormányzaton kívül nincs más foglalkoztató. Az óvoda és a bentlakásos szociális otthon jelent néhány munkahelyet. Túrricsének iskolája nincs – csak egy szép emeletes iskolaépülete, ám itt egy ideje már nem oktatnak. A mezőgazdaság idénymunka szükségletét  – a román és ukrán határ közelsége miatt – a határon túlról érkező, jóval olcsóbb munkaerővel elégítik ki a helyi  agrárvállalkozók. Az ittenieknek marad a közmunkaprogram.  Az 528 választásra jogosult, tehát felnőtt lakosból havonta mintegy 130 főt az önkormányzat által szervezett és felügyelt programokban foglakoztatnak. Ezek zöme mezőgazdasági, településfejlesztési munka, vagy a közjót szolgáló tevekénységek.

A botrány 2016 decemberében tört ki, amikor a közmunkaprogramban tengődők megelégelték, hogy nem jutnak készpénzhez. A helyiek elmondása szerint a település szociális szövetkezeti boltjában olyan mértékű adósságot halmoztak fel a közmunkások, ami kezelhetetlenné vált.

A közmunkások havi bére kevésnek bizonyult az adósság, no meg a közelgő karácsony finanszírozására – mondja a település polgármestere, aki azt is állítja, hogy a szociális szövetkezeti boltnak kb. 945 ezer forintos kára keletkezett, mivel a közmunkások nem adták meg a hitelben elvitt élelmiszerek árát.

Hitelre amúgy azért volt szükség, mert a munkáért kapott pénz már hónap közepén elfogyott – ezt pedig a kiszolgáltatott közmunkások mondják a falu egyik utcájában. Amíg nem volt a „polgármester boltja”, addig uzsorakölcsönt kaptak, állítja az egyik cigányasszony… Szerinte ők csinálják itt a cirkuszt, mert „azóta” nem megy nekik az üzlet. Különös módon mások pedig nem feledkeznek meg a polgármesterüket „jótevőként” bemutatni, akihez anyagi problémák idején mindig fordulni lehetett.

A másik tábor, merthogy van az is, pont az ellentétjét állítja a polgármesterről és már bilincset vizionálnak Garda csuklójára- látva a legfrissebb híradásokat egy másik, szintén szabolcsi település polgármesteréről. Állításuk szerint, ők megadtak minden hitelezett forintot a szociális szövetkezetnek, de mivel a munkabérüket nem készpénzben, hanem olyan vásárlási utalványban kapták meg, amit csak a „polgármester boltjában” lehetett levásárolni, kelepcében érzik magukat.  Mint mondják, a szociális szövetkezet boltja jóval drágább, mint a település másik boltja. Nem beszélve arról, hogy a hitelbe elvitt portékáért vastagabban fogott a ceruza elszámoláskor.

Tény azonban, hogy a közmunkások a bérpapírjukat és a kifizetési jegyzéket minden esetben aláírták, azt igazolva, hogy készpénzben a jogszabálynak megfelelően megkapták a bérüket. A most napvilágra került valóság , hogy hónapról-hónapra üres volt a boríték, hiszen vásárlási utalványban már rég elköltötték a havi járandóságukat.

Garda Endre 2002 óta a település vezetője, a választásokat toronymagasan rendre megnyerő független polgármester „szükséges rossz megoldásnak” címkézte az általa bevezetett „szociális jegyrendszert”.  Célja, mint mondja, a szegényebb rétegek megsegítése átmeneti pénzzavar esetén.  A jegyrendszer a közmunkások elmondás szerint közel egy évig élt, mígnem egy „haragos” ellenérdekelt fél bejelentést nem tett a kormányhivatalnál. Ezt követően a Kormányhivatal Foglakoztatási Főosztálya 2016 novemberében egy, 2017 februárjában két alkalommal tartott helyszíni ellenőrzést.

A novemberi ellenőrzésen a bejelentett visszáságok nem nyertek igazolást, igaz ekkor még nem vizsgálták a kifizetések mikéntjét, mivel arról csak 2017 februárjában tett bejelentést egy magánszemély a Nemzeti Adó és Vámigazgatóság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezeténél. Az emiatt következő vizsgálatot végül a Foglakoztatási Főosztály folytatta le. A felügyelők február 16-án próbálkoztak előre be nem jelentett vizsgálattal, ám a polgármester betegsége és a bejelentő magatartása következtében nem tudták lefolytatni, így a tényleges vizsgálatra február 22-én került sor. 44 közfoglalkoztatottat hallgattak meg és a kifizetési bizonylatokat is megnézték.  A begyűjtött információk és az adatok értékelése folyamatban van.

Fontos tudnunk, hogy az önkormányzatnak semmi köze a 2013 augusztusában magánszemélyek által alapított Megújulás Szociális Szövetkezethez. A szövetkezet az önkormányzattól 20 évre béreli az egykori iskolaépületet. Az külön érdekes lehet azonban, ha a bérbeadó és a bérbevevő aláírása ugyanaz a személy: Garda Endre polgármester a szövetkezet vezetője is egyben.

A szövetkezet így tudja a tudás, a tanulás egykori szentélyében üzemeltetni a szociális boltját, kávézóját, s a Bagolyvár szállóját, ahol sokszor a határon túlról érkező mezőgazdasági idénymunkások szállnak meg, akik többek közt a polgármester földjén is dolgoznak – állítják a helyi lakosok.    A szociális szövetkezet  25-30 milliós állami támogatást is nyert, hiszen Garda szerencsésen pályázik a szövetkezet különböző projektjeivel. Így aztán lett a településen műkörmös szalon és konditerem is…, és pont ottjártunkkor jött a jó hír, hogy egy illegális szemétlerakó felszámolásra is nyert a település pénzt.

Kár, hogy nem hamarabb!  Így bárki kedvére válogathat a szeméttelepen elhelyezett irdatlan mennyiségű papír között. Először nem akartuk elhinni, amit látunk, és azt sem, hogy az elénk tárt dokumentumok egy illegális szeméttelepről származnak! Merthogy a Megújulás Szociális Szövetkezet dokumentumai, az általuk üzemeltett bolt bizonylatai, házipénztár elszámolása, beszerzési számlái egytől-egyig az illegális hulladéklerakóból kerültek elő. Ezekből megtudhattuk, hogy a bolt napi forgalma 210 és 280 ezer, ami éves szinten durván 63 -70 millió forint lehet. Vagyis meglehetősen dinamikusan fejlődik a szövetkezet, hiszen a bevallott nettó árbevétele 2015-ben még csak 24 millió forint volt. A bolt beszerzési számlái is a szemétben landoltak, pont úgy, mint a négyzetrácsos és csíkos füzetek, amiben a boltból a polgármesterihivatal és intézményei részére írták fel a kiszállított árukat. Merthogy a szociális bolt látja el Túrricse önkormányzatát és intézményeit áruval.

Az illegális szemétlerakón kizárólag, jól beazonosíthatóan a Megújulás Szociális Szövetkezet kommunális hulladéka található meg a mintegy 300-400 négyzetméteres területen, az egykori rekultivált szemétlerakó területén.

Az ügyben 2017. március 13-án a Fehérgyarmati Rendőrkapitányság nyomozást rendelt el hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntette miatt.

Fotó/videó: Móricz Csaba/ezahir.hu

1 comments

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22