Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Még mindig szivárog a zagy az Aranyos folyóba, a bányavállalat elismerte, hogy csak ideiglenes megoldással zárták el a kiömlő szennyezőanyagok útját. Elvesztette a kontrollt a Cupru Min abrudbányai bányavállalat az erdélyi szászavinci ülepítőnél bekövetkezett zagy kiömlésének megakadályozása felett – ismerték el a társaság elöljárói azon a válságtanácskozáson, amelyet Gyulafehérváron, Fehér megye központjában tartottak az alba24.ro helyi hírportál közlése szerint.

A szennyezett víz szerdára mintegy száz kilométert haladt, és a Kolozs megyei Aranyosgyéresig jutott. A szennyezés várhatóan még mintegy 120 kilométert tesz meg Vajdaszegig, ahol az Aranyos a Marosba ömlik. Innen még több mint 400 kilométert halad a Marosban, míg Szeged közelében eléri a Tiszát.

Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője és Baranyi Krisztina, az Együtt környezetvédelmi szakpolitikusa írásbeli kérdéssel fordulnak Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterhez, miután kiderült, hogy egy romániai bányából több ezer köbméter mérgező zagy fog hazánkba jutni. Az Együtt politikusai arra várják a választ, hogy mit tesznek a hazai hatóságok a Marossal érkező zagyszennyezés ellen.

Csak ideiglenes megoldással sikerült megállítani a zagy kiömlését a szászavinci zagytározóból. A román kormány segítségét kérte a végleges megoldás megtalálásához – közölte szerdán az Agerpres hírügynökség hírét a távirati iroda. Gyulafehérváron szerdán a prefektus (a kormány területi képviselője – a szerk.) környezetvédelmi és vízügyi szakemberek részvételével válságtanácskozást tartott, amelyre a hétfő délutáni szennyezést okozó bányavállalat képviselőit is meghívták. Az első becslések szerint hétfő délután mintegy hatezer köbméter szürkeiszap jutott a zagytározó alatti patak völgyébe és ezen keresztül az Aranyos folyóba.

 

Mircea Goia, az állami tulajdonban levő Cupru Min társaság szakembere elmagyarázta: egy, a zagytározó leürítésére épített, de 1988-ban lezárt vezetéken keresztül folyt ki szürkeiszap a patakba. Hozzátette: a gát alatt elhaladó vezeték völgy felőli végét nagy mennyiségű kővel és földdel zárták le, de szerdára ezen is átszivárgott a szennyezett víz.

A szakember szerint szerdán folytatódott a kőágy vastagítása, és a patakmederben két másik gátat is építettek. „Egyelőre nem találtunk végleges megoldást arra, hogy miként avatkozzunk be. A vezeték, úgy tűnik, nagy nyomásnak van kitéve” – jelentette ki a szakember. Hozzátette, a patakmedret elzáró kisebb gátak építése csak pillanatnyi megoldás. Míg nem találják meg annak a módját, hogy az iszaptó fenekén hogyan zárják le a gát alatt elvezető vezetéket, további szennyezések veszélye áll fenn. A Cupru Min társaság a gazdasági minisztériumtól kért segítséget a végleges műszaki megoldás megtalálásához. A tárca szerdán közleményben tudatta, hogy szakértői bizottságot küld a helyszínre.
Ugyan a tározóban felgyülemlett zagy egyebek mellett rezet, vasat, krómot, cinket, arzént és mangánt, valamint kadmiumot tartalmaz, a gyulafehérvári tanácskozáson részt vevő vízügyi szakemberek közölték, hogy nem tapasztaltak halpusztulást az Aranyos folyón.

 

Kép: marosvasarhelyiradio.ro

Forrás: VG.hu

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22