Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Két pokolgépes terrormerénylet rázta meg Egyiptomban a virágvasárnapot ünneplő keresztény közösségeket: két merényletben legkevesebb 32 ember meghalt, csaknem százan pedig megsebesültek.

Az első merénylet az egyiptomi fővárostól, Kairótól északra, a Nílus deltájában fekvő Tanta város Szent György-templomában történt a virágvasárnapi mise idején. A robbantás idején a templomban mintegy kétezren voltak: közülük legalább huszonhatan meghaltak, további 71 ember pedig megsebesült. A CBC televízió felvételein látni lehetett a templomban fekvő, élettelennek látszó, papírral letakart véres testeket. Az al-Arabíja arab hírtelevízió és az egyiptomi állami televízió értesülései szerint a robbantással kapcsolatban két embert őrizetbe vettek. Az egyiptomi kormány terrorcselekménynek minősítette a tantai robbantást.

A terrorizmus ismét lecsapott Egyiptomra, ezúttal virágvasárnapon – közölte a külügyminisztérium szóvivője, Ahmed Abu Szaid vasárnap Twitter-üzenetében. A merényletet egyelőre senki sem vállalta magára.

Mély részvétemet fejezem ki testvéremnek, II. Tavadrosz kopt pápának, a kopt egyháznak és az egész drága egyiptomi népnek – jelentette ki Ferenc pápa a merénylet áldozataiért mondott imájában. A robbantást akkor követték el, amikor a vatikáni Szent Péter téren a virágvasárnapi szertartások folytak.

Fotó: EPA

Ahmad et-Tajjeb, az al-Azhar mecset és egyetem nagyimámja „ártatlanok élete ellen elkövetett aljas terrorista robbantásnak” nevezte a merényletet. Közleményben ítélte el a merényletet Francois Hollande francia elnök, aki aláhúzta: Franciaország „az egyiptomi hatóságokkal vállvetve mozgósítja minden erejét a terrorizmus elleni harchoz”. Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő barbár bűncselekménynek nevezte a robbantást, hangsúlyozva, hogy a bűnösöket felelősségre kell vonni.

Eközben egy másik terrortámadás is történt keresztények ellen Egyiptomban: egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát vasárnap egy keresztény templomnál az egyiptomi Alexandriában. Ebben a támadásban legalább hat ember meghalt, 21 pedig megsebesült – jelentette az egyiptomi állami televízió.

Az egyiptomi koptok, akik a Közel-Kelet legnépesebb és egyik legősibb keresztény közösségét képviselik, évek óta a radikális iszlamisták megtorlásainak célpontjai. Decemberben az Iszlám Állam nevű terrorszervezet helyi szervezete robbantott a kairói kopt katedrálisban, aminek következtében mintegy harmincan haltak meg. A Liva at-Taura nevű csoport vállalta magára a Tanta egyik rendőrségi kiképző központjában április 1-jén végrehajtott pokolgépes merényletet, amelynek következtében 16 ember sebesült meg. A csoport, amely a feltételezések szerint kapcsolatban áll a betiltott Muzulmán Testvériséggel, főként a biztonsági erőket veszi célba, és elhatárolta magát a keresztények elleni támadástól.

Fotó: EPA

 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22