Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség költségvetésből származó pénzeszközökkel kapcsolatban előírt elszámolási, számadási, tájékoztatási kötelezettség elmulasztásának bűntette miatt emelt vádat négy vádlott, köztük az elsőrendű volt polgármester ellen a Debreceni Járásbíróságon.

Az érintett település önkormányzata 2010-ben több mint 660 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott versenyképes turisztikai létesítmény kialakításához. A város önkormányzatának képviseletében eljárva az I. r. vádlott 2011. februárjában vállalkozói szerződést kötött a IV. r. vádlott által vezetett építő céggel a projekt megvalósítására. A kivitelezési munkák elvégzése érdekében a IV. r. vádlott alvállalkozóként vonta be a III. r. vádlott által irányított gazdasági társaságot, míg a II. r. vádlott a projekt műszaki ellenőre volt.

A végszámlát a IV. r. vádlott 2012. november 30-án benyújtotta. Az ennek kapcsán készült jegyzőkönyvben a IV. r. vádlott azt közölte, hogy a projekt a szerződés szerinti tartalommal elkészült. Ezt a dokumentumot az I. r. és a IV. r. vádlott írta alá, a teljesítés igazolást – miszerint az építési munka 100%-os készültségi fokú – pedig a II. r. vádlott állította ki.

A végszámla benyújtásakor az építkezés ténylegesen csak 92,08%-os volt, közel 22.000.000,- forint értékű munka nem készült el.
A vádlottak azért nyújtottak be valótlan tartalmú dokumentumokat az állami támogatást folyósító szervhez, hogy elkerüljék a támogatás visszafizetését, illetve a kivitelező cég mentesüljön a kötbérfizetési kötelezettség alól.

A vádlottak terhére rótt bűncselekmény büntetési tétele 3 évig tartó szabadságvesztés büntetés. A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség a vádiratban mind a négy vádlott vonatkozásában felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta.

Az üggyel kapcsolatban az Átlátszó közölt egy több részes tényfeltáró cikket, amit itt és itt olvashat.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22