Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Vasfüggöny szülöttei – a magyar informatika hőskora a keleti blokkban címmel, egyedülálló informatikatörténeti kiállítás nyílt a Debreceni Járásbíróságon a Debreceni Törvényszék informatikusának magángyűjteményéből. Hasonló rendezvény utoljára a 90-es évek elején volt Debrecenben.

A kiállítás az 1947 – 1992. között érvényben lévő embargó időszaka alatt megvalósított magyar eszközöket mutatja be. Az úgynevezett COCOM lista alapján ugyanis a „keleti blokk” országaiban, a multilaterális kereskedelmi embargó fenntartásával korlátozták valamennyi csúcstechnológia exportját. A hazai mérnökök így kénytelenek voltak mindent megvalósítani, ami nem jöhetett be az országba.

A kiállítás több szempontból is különleges: olyan gépeket, eszközöket mutat be, amelyekből világszinten is csak elvétve találni néhány darabot. Néhány közülük:

• EMG Hunor 131. Magyarország legelső elektronikus számológépe 1966-ból.
• Mikromat kibernetikus építőkészlet. A magyar lakosság 1966-ban ezen a számítógép modellen keresztül került elsőként kapcsolatba a kibernetikával. Fejlesztőjét, Kovács Mihály szerzetes tanárt tekintjük Magyarország legelső informatika tanárának.
• HomeLab 2 számítógép. Magyarországon az első Home kategóriás számítógép, melyet a Lukács fivérek fejlesztettek ki. Magyar Apple-nek is nevezték, utalva ezzel a híres amerikai cég kialakulása közötti hasonlóságra. Mindkét gépet fiatal srácok fejlesztették egy sufniban. Megjelenés éve: 1982.
• HomeLab 4 BraiLab volt hazánk első „beszélni tudó” számítógép, melynek beszédszintetizátorát a Központi Fizikai Kutató Intézetben dolgozó házaspár, Arató András és Vaspöri Teréz fejlesztettek, látássérültek részére. Megjelenés éve: 1983.

A kiállított eszközök közül világritkaságnak számít a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet által, 1986-ban kifejlesztett, színek megjelenítésére is alkalmas számítógép, a pro Primo, amelyből ismert adatok alapján mindössze öt darab maradt fent a világon. Közülük egy a Debreceni Törvényszék informatikusának tulajdonában van. A Comput 80-as számítógépből három fennmaradt darabról tudni, mindhárom Vidovenyecz Zsolt tulajdona. Ez a gép annak idején 450 ezer – 1 millió 300 ezer forintba került, akkor, amikor egy autót 80 ezer forintért lehetett megvenni és az átlagfizetés 2 ezer forint körül mozgott. Az iparág hőskorát igazolja az az adat is, miszerint egy mai átlagos mobiltelefon messze felülmúlja a kiállított negyven gép összteljesítményét.

A kiállítás az informatika olyan magyar nagyjai előtt is tiszteleg, mint Neumann János, Kozma László, Vadász László, az Intel társalapítója, vagy éppen Kalmár László, az első magyar műállat, a „szegedi katicabogár” fejlesztője.

A megnyitón Vágó Zsolt, a Debreceni Járásbíróság elnöke elmondta: egy hétköznapinak indult beszélgetésből derült ki, hogy a törvényszék informatikusának ilyen páratlan gyűjteménye van. Képes Gábor, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság főmunkatársa úgy fogalmazott: Magyarország technikatörténetének komoly darabjai láthatóak itt és megkockáztatja, hogy több olyan kiállított tárgy is van, amelyből ez az egy darab maradt fenn a világon.

A kiállításra a Nyitott Bíróság Program keretében diákcsoportok is érkeznek majd, de a tárlatot 2017. június közepéig bárki megtekintheti a Debreceni Járásbíróság aulájában.

 

Fotó: Vida István – Debreceni Ítélőtábla