Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Felavatták Pongrátz Gergely 1956-os forradalmár, az egykori Corvin-közi felkelőcsoport főparancsnokának mellszobrát csütörtökön Tiszavasváriban.

Az alkotás létrehozására a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójára meghirdetett országos pályázaton nyert el két és fél millió forint támogatást.

A mellszobrot az alkotó Balogh Géza szobrászművész, Fülöp Erik, Tiszavasvári jobbikos polgármestere és Murányi Levente ’56-os szabadságharcos közösen adta át.  Az eseményen elhangzott, a pályázati támogatás mellé a város biztosított minimális önerőt, így állíthatták fel a mellszobrot a polgármesteri hivatal előtti téren.

Pongrátz Gergely (1932-2005) az 1956-os forradalom idején a legnagyobb létszámú ellenállási csoportot vezette, ő volt a Corvin-közi felkelőcsoport második és utolsó főparancsnoka. Pongrátz öt testvérével együtt harcolt az országba bevonuló szovjet csapatok ellen, a Corvin-köziek november 4-e után még napokig kitartottak. November végén családjával – magyar katonák segítségével – elhagyta az országot és Bécsben csatlakozott a Magyar Forradalmi Tanácshoz.

Fotó: Móricz Csaba/ezahir.hu

klikk a képre a galériához