Mi az? 16 milliárd és a mai napig nem használható az egyik életmentő funkciója?

Ma friss hír volt, hogy mentőhelikopterrel szállítottak egy súlyos, életveszélyes állapotban lévő beteget Nyíregyházára Porcsalmáról. Eddig ez egy szokványos hír lenne, viszont elnézegetve az “akcióról” közzétett képeket, felvetődik egy kérdés: Egy éve adták át a 16 milliárd forintért megvalósult korháztömböt rajta, – többek közt ezzel indokolták a jelentős költségnövekedést- a mentőhelikopter fogadásra alkalmas leszállóhellyel.

Ennek ellenére a mentőszolgálat tájékoztatása szerint a mentőhelikopter a “jól bevált” nyíregyházi Praktiker parkolójában adta át a beteget a földi személyzetnek. Vagyis, nem használják a több száz milliós költséggel, uniós szabványok alapján kialakított és a betegutat jelentősen lerövidítendő, a kórházi épületen lévő leszállóhelyet. A mentőszolgálat nem tudott magyarázatot adni, hogy miért nincs használatban a kórházi épületen kiépített leszállóhely. Javaslatuk szerint a kórházat kérdezzük meg, hogy miért nem használhatja a helikopter a leszállóhelyet.

Ami eddig tudható

A kormány 2014. október 28-án szigorította a klinikai helikopterleszállókra vonatkozó szabályozást, így az üzemeltetőnek  el kell küldeni a leszállónál szolgáló biztonsági őröket egy  40 órás tanfolyamra. Ha minden előírásnak meg akar felelni a leszállóhely az nagyjából tízmillió forintos pluszkiadást jelent a kórház számára.  Az, hogy a pénzhiány, vagy esetleg valamilyen általunk nem ismert műszaki probléma akadályozza a leszállóhely használatát nem tudható, de tény:  a mentőhelikopterek Nyíregyházán továbbra sem a kórház tetején, hanem a város határában szállnak le, hogy aztán onnan mentőautó vigye tovább a betegeket.

Természetesen megkerestük a kórházat is, de a cikk megjelenésig nem kaptunk választ.

Tervezték a Sürgősségi Centrum megépítése is, és valósággal izgalomba jöttünk annak idején attól a gondolattól, hogy az épületegyüttes tetején helikopter-leszálló lesz a légi mentőknek.

Kép: nyiregyhaza.hu

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: szerkeszto@ezahir.hu
küldök