Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, 80 ingyenes fotóművészeti programmal harmadszor is kitelepül az utcára a Capa Központ és a Mai Manó Ház

Ingyenes kiállításokkal, gyermekprogramokkal, koncertekkel, előadásokkal és az utcai, gasztro- vagy éppen Instagram fotózást oktató workshopokkal rendezik meg a hétvégén a harmadik Fotóutca Fesztivált. A rendezvénysorozat a Budapesti Tavaszi Fesztivál részeként, összesen 80 programot kínál péntektől vasárnapig a Capa Központban, a Mai Manó Házban és a Nagymező utcában.

Két fotós intézmény számára is helyet ad, de három napra hivatalosan is a fotográfia központjává válik a budapest Nagymező utca a hétvégén, a Fotóutca Fesztivál keretében, április 21. és 23. között. Meghosszabbított nyitvatartás mellett 31 kiállítás, 245 alkotó és összesen 80 ingyenes program várja a közönséget utcai konténerekben, a Capa Központban és a Mai Manó Házban. A Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik rendezvényeként a szakmai előadások, tárlatvezetések, workshopok mellett koncertek, vetítések, jelmezes fényképezések, performanszok, fotóvásár és gyermekprogramok is lesznek péntek délelőttől vasárnap estig. A Fotóutca célja, hogy széles, a fényképek és a fotózás iránt nyitott fővárosiakat és látogatókat szólítson meg és segítsen megmutatni, mi zajlik jelenleg a fotográfia világában, mindezt rendhagyó keretek között, konténerek felvonultatásával és utcai kitelepüléssel.

„Már harmadik alkalommal rendezzük meg a Fotóutca Fesztivált, mert úgy látjuk, mind a valós, mind a virtuális térben hatalmas érdeklődés övezi a kortárs fotósok alkotásait. A közösségi oldalak posztjaiból, a kommentekből jól látszik, hogy a fotókultúra egyszerre a kreatív ipar, a tömegkommunikáció és a modern művészet része, ráadásul ez a tendencia erősödik, mert e három terület nagyon fontos a fiatal generációk számára. A fesztivállal a fiatalok számára is jobban befogadható formában hozzuk össze a kortárs magyar fotó bemutatásra váró értékeit és a progresszív alkotások és meghatározó alkotók iránt aktívan érdeklődő, százezresre tehető nagyközönséget” – nyilatkozta Kőrösi Orsolya, a Capa Központ és a Mai Manó Ház ügyvezetője.

A nagyközönség számára is nyitott, de szűk körű workshopokon így szakemberektől lehet majd például a mobilfotózásról, az Instagram fotóról, az utcai fényképezésről vagy a gasztrofotóról is tanulni, vagy beszélgetni például a profi női vagy a vidéken dolgozó fotósok helyzetéről. A szórakozásról pedig a TÁP Színháztól kezdve, Petruska koncertjén át a kortárs táncelőadásig számos program gondoskodik.

Előadások, beszélgetések
Pénteken a Magyar Sajtófotó Kiállítás fiatal díjazottjaival lesz beszélgetés több témában is, például a szakmai indulás nehézségeiről, a női fotósok hazai helyzetéről, illetve a vidéken dolgozó díjazottakkal a fővároson túli lehetőségekről.

Szombaton délután a közösségi médiáról és az új médiafogyasztási trendekről Babarczy Eszterrel és a KerekMese internetes rajzfilmsorozat alkotóival beszélget Trembeczki Péter, aki később a Klipszemle szervezőit faggatja. Este 7-től pedig Vírus Est lesz a fotográfiával a fókuszban, előadnak Babusa Bernadett, Buzogány Panni, Forgács Attila és Réz András.

Vasárnap a fotók szerzői jogairól Dr. Jókúti András jogásszal, illetve egyetemista kiállítókkal, a MOME, a METU és a KEF hallgatóival lesz beszélgetés.

Workshopok, konzultációk
A telefonnal fotózó teljesen amatőrök és a gyakorlottabb hobbifotósok is tanulhatnak a Fotóutca programjain: a mindennapi fotózási helyzeteket, az utcai, éjszakai, étel-, portré vagy akár polaroidfotózást is lehet szakemberek segítségével gyakorolni a fesztivál rövid oktatásain: Cinthya Dictator például, aki a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett fotósként, a portréról és az Instagram fotózásról is tart gyakorlatot, míg a gasztrofotózásról három workshop is lesz. A fotózással komolyabban foglalkozók pedig a profikat kérdezhetik saját munkáikról, a Pictorial Collective díjnyertes fotósai, például Hajdú D. András, Móricz-Sabján Simon, Pályi Zsófi vagy Stiller Ákos konzultációi keretében. A workshopokra előzetes regisztráció szükséges.

Tárlatvezetések
A fesztiválon a Capa Központ és a Mai Manó Ház összes kiállítását nemcsak belépő nélkül, de szakember vezetésével lehet megtekinteni, köztük a Magyar Sajtófotó kiállítást, a véletlenül, de izgalmasan alakult képeket válogató Hórusz Archívumot és a háromszoros Oscar-díjas, Vittorio Storaro művészi filmképeiből nyílt tárlatot is. A konténerekben nyílt ideiglenes kiállításokon is lesz vezetés, például Akt és erotika privátfotókon címmel a Fortepan gyűjteményének válogatását mutatja be péntek délután Hevesi Kriszta szexuálpszichológus.

Koncertek, bulik, performanszok
A fesztiválon péntek este 6-tól a TÁP Színház, majd fotóasszociációkat a tánc nyelvén előadva a DART Theater is fellép, végül Petruska ad koncertet.
Szombat este egy újabb táncperformansz után silent disco formájában lesz FOTÓparty, Oltai Kata, DJ Suhaid és Csiszár Mátyás keverésével. Zenei szempontból a fesztivált vasárnap este a Speiz Boiz és a Lóci játszik koncertjei zárják.

Gyermek- és családi programok
Szombaton és vasárnap napközben gyerekfoglalkozások lesznek a Képfaragó Műhellyel a konténertérben, illetve családi nyomozás és alkotás a Piros Kakaóval a Napfényműteremben.
Vasárnap 11-től a MAKÁM ad koncertet, miközben a kamaszoknak Mémgyár címmel Berei Zoltán tart mobilfotó workshopot animgifekkel, loopokkal, montázsokkal Cary Grant vagy Harrison Ford gesztusainak felhasználásával.

A részletes program a Capa Központ honlapján, a http://capacenter.hu/esemenyek/iii-fotoutca-fesztival/ linken olvasható.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22