Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Kritikus időszak jöhet mindazoknak, akik annak idején lakáscélú devizahitel szerződést kötöttek. A rekord alacsonyan fixált törlesztőrészletek ugyanis áprilistól kezdődően nem várható, hogy maradnak a jelenlegi szinten.

A kulcsszó az árfolyamgát: 2012 áprilisában a kormány megnyitotta ezt a programot, amellyel az elmúlt öt évben a volt svájci frankos lakáshitelesek mesterségesen alacsony törlesztőt fizethettek. Vagyis 60 hónapon át biztosítva volt a rögzített árfolyam, amellett is, hogy tavaly forintosították a hiteleket.

Nem volt érdemes végig várni

Aki akarta, lemondhatott az árfolyamgát védelméről, és akkor a törlesztője követte a svájci frank árfolyam-ingadozását – mostantól pedig mindenki kénytelen ezt tenni.

Nagyjából 170 ezer embert érint az a probléma, hogy a 2012-ben bevezetett árfolyamgát során megszabott 180 forintos frankárfolyamhoz igazított törlesztőrészletek azt követően is megmaradtak, hogy később frankárfolyamon forintosították a devizahiteleket, és megszűntek a gyűjtőszámlák Akik beszálltak az árfolyamgátba, mivel rövid távon ezt tarthatóbbnak érezték, azoknak most az árfolyamkülönbözetet kell kamatostól megfizetniük. Valamivel jobban jártak, akik a forintosítás után kiléptek az árfolyamgátból.

Az érintett adósok esete mindenki számára szolgál tanulsággal, ugyanis akik leültek tárgyalni a bankkal, és jobb feltételeket, például fizetés meghosszabbítást eszközöltek ki, azok jártak a legjobban.

Minden lakáshitel esetében érdemes lehet utánajárni annak, mennyiben ‘mozdíthatóak’ a szerződési feltételek, ha akadozik a részünkről a kölcsön visszafizetése. Már csak azért is, mert a pénzintézetnek és az ügyfélnek ugyanaz az érdeke, hogy sikerüljön visszafizetni a hitelt.

Az árfolyamgát megszűnésében érintetteknek most maximum 15 százalékkal magasabb törlesztőrészlettel kell számolniuk, és ha az a teljes adósság visszafizetéséhez szükséges, a futamidő meghosszabbítása is lehetséges az adós vagy legfiatalabb adóstársa 75 éves koráig.

Erre azért lehet szükség, mert törlesztőrészlet a jelenlegi szabályozás szerint csak havi 79 350 forint lehet. A bank pedig úgy korrigálja, ha nem tudja ‘kellően’ megnövelni a törlesztőt, hogy kitolja a futamidőt.

Kevesen élnek vele, pedig mindig segít: a hitelkiváltás

 Hogy lehet egy ilyen helyzetből a lehető legkedvezőbben – és leggyorsabban – kilépni a teljes összeg visszafizetésével? Mivel történelmi mélyponton vannak a hozamok, ezért érdemes hitelkiváltással elcserélni a hitelünket.

Ezt, ha kedvezőtlennek ítéljük meg a hitelünk kondícióit – a pénzügyi lehetőségeinkkel összevetve – , bármilyen esetben érdemes most meglépni, mivel kifejezetten kedvező ajánlatokat találunk a piacon.

A legjobb hitelkiváltó hitelek már 3 %-os kamat mellett elérhetőek, ezzel tízezreket is spórolhatunk havonta. Válthatunk olyan nem fixált hitelre is, amelynek a kamata nagyobb időközönként változik. A kamatperiódus jó megválasztása komoly védelmet tud nyújtani a kamatingadozásokkal szemben.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22