Nincs elfogadott 2015-ös zárszámadása Érpatak önkormányzatának – leáll a finanszírozás

Tegnap mintegy három órás maratoni ülésen próbálta elfogadtatni  Érpatak polgármestere, Orosz Mihály Zoltán a település 2015-ös zárszámadását.  A 2016. március 22-i Magyar Közlönyben közzétett kúriai határozat értelmében 2017. április 20-ig kellett volna a törvényes keretek közt elfogadni a testületnek a település 2015-ös zárszámadását.

Orosz Mihály Zoltán polgármester miatt ismertté vált Érpatak község képviselői ugyanis tavaly szeptember 6-án úgy szavazták meg az előző évi költségvetés végrehajtásáról szóló rendeletüket, hogy az ülésnek nem volt elfogadott napirendje. Márpedig, mint a Kúria emlékeztet rá, a zárszámadási rendelet megléte előfeltétele a normatív állami támogatásoknak, azaz a település megfelelő működésének.

A testületi tagok közül négy képviselő azért nem hajlandó elfogadni a zárszámadást mert álláspontjuk szerint:

 Orosz Mihály Zoltán nem számolt el a bevételekkel és a kiadásokkal.

A maratoni ülésen végül egy kompromisszumos javaslat alapján egy hónap számláit ellenőrizték le a település törvényesen megválasztott képviselői. A  bizonylatok áttekintésekor viszont olyan kiadásokat találtak  amire nem, vagy nem elfogadható magyarázatot kaptak  a képviselők.  Orosz Mihály Zoltán állítása szerint minden kiadás és bevétel törvényesen a jogszabályoknak megfelelően van könyvelve.

“Az önkormányzatok a törvény keretei között megváltoztathatják saját szabályaikat, de ami érvényben van, azt kötelesek betartani, mert ez a demokratikus döntéshozatali eljárás elengedhetetlen része” – mondta ki a legfelső bírói testület a megyei kormányhivatal javaslatára.

Noha  Orosz Mihály Zoltánnak több mint öt hónapja volt arra, hogy törvényes keretek közt ismételten megtárgyalja a képviselőtestület a 2015-ös zárszámadást, ez  végül ismét sikertelen volt, miközben itt a testület nyakán a 2016-os zárszámadás megtárgyalása is. Az önkormányzati törvény értelmében amennyiben egy településnek nincs elfogadott zárszámadása leáll a normatív finanszírozása és az érapataki modell elvrendszere alapján vezetett település forrás nélkül marad.

Mindeközben Érpatakon a Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt nyomoz, mivel az utóbbi két évben vagy egy tucat feljelentés és bejelentés érkezett különböző kormányzati szervekhez az önkormányzat gazdálkodásával kapcsolatban.

Ettől függetlenűl a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal foglakoztatási osztálya is vizsgálódik a közmunka-programmal kapcsolatban, mivel Orosz Mihály Zoltán hatósági szerződések hiányában jó pár közmunkást tovább foglakoztatott a településen.

Hirdetések

Hozzászólások

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: szerkeszto@ezahir.hu
küldök