Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Demonstrálók gyűltek össze a budapesti orosz nagykövetség közelében hétfő este, a felszólalók úgy vélték, az elmúlt években aggasztóan nőtt Moszkva befolyása Magyarországra.

Lányi András író, filozófus szerint a kormány olyan diktatúrákhoz közeledik, amelyek a politikai ellenfeleiket “elteszik láb alól”, börtönbe zárják. Példaként említette Oroszországot, Azerbajdzsánt és Iránt. A 21. század veszélyes korszaknak ígérkezik, a Kelet és a Nyugat ugyanis távolodik egymástól – vélekedik.
Ironikusan úgy fogalmazott: aki demokráciát követel, az valójában Soros Györgyöt védi, és azt akarja, hogy iszlám terroristák árasszák el Európát. Mindenki Soros ügynöke, aki nem orosz ügynök – fejtegette ironikusan.
Lányi András ugyanakkor megjegyezte, szerinte is reformokra szorul az Európai Unió, és nem gondolja, hogy ne kellene megvédeni a kontinens határait.


Puzsér Róbert publicista szerint “Európa bajaira nem a kevesebb, hanem a több Európa a megoldás”. Közlése szerint Oroszország barátsága Magyarországnak mindig háborút, vért, megszállást jelentett. A lengyelek és a baltiak látják ezt, csak Orbán Viktor gondolja, hogy ha orosz szuronyokra építi hatalmát, akkor “kaphat annyi időt, mint Kádár János” – fogalmazott.
Antal Nikoletta Henrietta, a Városliget átalakítása ellen tiltakozó egyik csoport aktivistája szerint Orbán Viktor miniszterelnök a magyarok ellen van. Arra kérte a résztvevőket, hogy lépjenek a nyugati életforma és értékrendek felé.
Zsenya Beljakov orosz LMBTQ-aktivista, a Közép-európai Egyetem (CEU) doktorandusza felidézte, hogy Vlagyimir Putyinban hatalomra kerülésekor sokan látták a progresszív politikust, mára azonban Oroszországban szinte megszűnt a független média, a CEU-hoz hasonló Szentpétervári Európai Egyetemet a hatalom bezáratni készül, és a civil szervezetek ellen kormányzati hadjárat folyik.
A tömegben nemzeti színű, valamint európai uniós zászlót is lehetett látni. Az emberek fütyültek, kereplőztek, és egyebek mellett azt skandálták: “Nem hagyjuk!”, “Ruszkik haza!” Többen transzparenssel érkeztek, az egyiken a “Nem leszünk gyarmat!”, egy másikon az “Újraszületett a párt” feliratot lehetett olvasni.
Mivel az orosz nagykövetség környékét lezárták, a résztvevők kissé odébb, az Andrássy út 100. előtt gyülekeztek. Innen mintegy ötven méter hosszan nyúlt el a tömeg a Kodály körönd felé.
A szervezők az Állítsuk meg Moszkvát! elnevezésű esemény Facebook-oldalán úgy fogalmaztak: “Magyarországnak Európában a helye”.
A beszédek elhangzása után a demonstrálók a Fidesz Lendvay utcai székházához vonultak, ahol rendőrsorfal állta útjukat. Kormányellenes és az uniót támogató jelszavakat skandáltak, majd elvonultak. Egy részük az Oktogonhoz ment, hogy folytassa a tüntetést.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22