Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A PET Kupa és egy független laboratórium együttműködésében az idén nyáron megmérik Magyarország második legnagyobb folyójának mikroműanyag-tartalmát – jelentették be a tiszta Tiszáért rendezett szakmai kerekasztalon. A Laboratorium.hu tudósításából az is kiderül, hogy Ukrajnából jó hírek érkeznek, és hogy 2017-ben elindítják a szemétevő szeméthajót, azaz a Petényit.

Tavaly a laboratóriumi eredmények már kimutatták, hogy a Tiszán lehaladó irdatlan mennyiségű PET-palack nyomot hagy a természetben is: a vízben megtalálták a műanyaggyártáshoz használt ftalát vegyületet. Az idén a tiszai környezetszennyezés ellen hosszú évek óta küzdő PET Kupa és a negyed évszázados tapasztalattal rendelkező, környezetvédelmi vizsgálatokkal is foglalkozó WESSLING Hungary Kft. független laboratórium elhatározták, hogy korunk egyik legfontosabb kihívására, azaz a már az élelmiszereinkben is megjelenő mikroműanyag-szennyezésre is felhívják a figyelmet.

A mikroműanyag korunk egyik legaggasztóbb környezetvédelmi kihívása

Bordós Gábor, a Wessling Hungary Kft. projektmenedzsere kiemelte, hogy a nagyméretű PET-palackok ugyan nem képesek bekerülni a táplálékláncba, a fizikai-kémiai hatások során aprózódó műanyagok azonban igen. A mikroműanyagok már anyagukban is kémiai veszélyt hordoznak, ám mivel képesek a vizekben jelen lévő szerves szennyezők megkötésére, így azokat koncentráltabb formában juttatják az élőlények szervezetébe. Ezt igazolják az európai édesvizeken végzett kutatások eredményei, illetve a Duna ausztriai szakaszán nemrég mért értékek, amelyek jól mutatják, hogy a szennyezés Magyarországot is érinti.

A független vizsgálólaboratórium 2016 óta támogatja analitikai vizsgálatokkal a PET Kupa sikerességét. Bordós Gábor bejelentette, hogy 2017-ben a PET Kupa során megvizsgálják a Tisza mikroműanyag-tartalmát is. A természetes vizek szennyezettségét felmérő vizsgálat hiánypótló a Kárpát-medencében, hiszen eddig még csak a halastavak kutatása kezdődött meg.

A WESSLING laboratóriumán kívül még számos szervezet, hatóság támogatja a tiszta Tisza ügyét. A Vásárosnaményban Áder János köztársasági elnök védnökségével megrendezett fórumon civil szervezetek, Felső-Tisza-vidéki önkormányzatok, vízügyi igazgatóságok, a PET Kupát támogató vállalatok is megjelentek.

Vízre teszik a szemétevő hajót!

Hankó Gergely, a PET Kupa szervezője elmondta, hogy az elmúlt években sikerült maguk mellé állítani a Földművelésügyi Minisztériumot is, Molnár Attila Dávid pedig az eddigi kupák eredményeit összegezte. A természetfilmes háttérrel rendelkező szervezők megalkották a „The Plastic Cup” című filmet, amely hamarosan nemzetközi szinten is debütál.

A PET Kupa céljai ma is változatlanok: rendszeres hulladékmonitorozást végeznek (már 120 folyamkilométert feltérképeztek), megpróbálnak értéket teremteni a hulladékból, bevonva a hatóságokat, a civil és az üzleti szektort is.

2017-ben vízre bocsájtják a „Petényi” névre keresztelt szemétevő szeméthajót! A katamarán testű, moduláris szerkezetű, PET palackokkal töltött pontonokból összeállított hajó személyzetével képes a műanyaghulladék begyűjtésére, azok bezsákolására és partra rakodására. A hajót kamerákkal és vízminőséget mérő rendszerrel felszerelve 0-24 órás felügyeleti rendszerként is lehetne használni.

Bíztató hírek Ukrajnából

Veres József, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője a szakmai tanácskozáson beszámolt a 2017. évi jeges ár után kialakult hulladékhelyzetről. Az igazgatóság által kezelt szakaszon a folyó kilépett a középvízi mederből, így a hullámterében megint jelentős mennyiségű hulladékot hagyott maga után az áradás levonulása után. A kárelhárítás során mintegy 20.000 m3 hulladék került eltávolításra a területről.

Hangsúlyozta, hogy a vízügyi igazgatóságok nem tudják önállóan megoldani a problémát, nemzetközi együttműködés kialakítása szükséges az úgynevezett felvízi országokkal, hiszen a hulladék döntő hányada innen érkezik. A szakemberek rendszeresen figyelik a hulladékhozamot (flakon/perc egységben). Az így regisztrált adatokat fel tudják használni a határvízi tárgyalások során. Pozitívumként emelte ki, hogy Ukrajnában elindultak a hulladékgazdálkodás fejlesztését célzó programok hulladéklerakók, -válogatók építésére, melyek hosszú távon szemléletformálással kiegészítve a probléma megoldásához vezetnek.

Az idén nyáron tervezett mikroműanyag-vizsgálatok még teljesebbé tehetik a környezetszennyezés mértékéről alkotott képet.

-Győri András-

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22