Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

2017. április 19–21. között immár huszonkettedik alkalommal mérettettek meg a kárpát-medencei magyar tannyelvű középiskolák döntőbe jutott csapatai az INFOPROG 2017 informatikai versenyen, mely egyúttal a szlovákiai magyar középiskolák országos bajnoksága is.

Az egyedülálló kezdeményezés döntőjére két levelező forduló után került sor, ahol a versenyzők a két fő-, vagyis a programozói és felhasználói kategóriában, valamint más területeken is összemérhették tudásukat. A rendezvény a Füleki Gimnázium, a Rákóczi Szövetség, az Informatika a Társadalomért Egyesület és az e-Talentum Nonprofit Kft. segítségével valósult meg.

A levelező fordulók feladatainak (2016. november – 2017. március) a megoldásaival lehetett a versenybe bekapcsolódni. A levelező fordulók eredményei alapján került sor aztán a verseny döntőjére Füleken. Az idei döntőben a levelező fordulók alapján 13 középiskola 52 diákja vett részt. A levelező fordulók eredményei alapján Magyarország, Románia, Szerbia és Szlovákia magyar tannyelvű iskolái teljes jogú tagként vehettek részt a döntőn. A középiskola 1-2. évfolyama a B kategóriában, a 3-4. évfolyama az A kategóriában versenyzett programozói és felhasználói kategóriában.

A rendezvény kapcsán Biró Albert, az INFOTÉR Egyesület elnökségi tagja elmondta, hogy a hazai informatikai munkaerő piacon továbbra is meglehetősen nehéz a helyzet, azaz annak ellenére, hogy az infokommunikációs szektorban a havi bruttó átlagkereset a második legmagasabb az ágazatok között, még mindig több tíz ezer a betöltetlen programozói állások száma. „A verseny egyik célja, hogy felhívjuk a fiatalok figyelmét az infokommunikációs szakma lehetőségeire, nevezetesen arra, hogy ebben a szektorban még mindig könnyű biztos karriert, könnyű elhelyezkedést és jó keresetet találni” – tette hozzá Biró.

A résztvevő tanárok számára a szervezők – párhuzamosan a versennyel – hagyományosan szakmai továbbképzést is tartottak, amivel egy időben rejtvény és kódfejtő játék is volt, ami sok éve hagyományosan mindenalkalommal óriási sikert arat.

A Füleki Gimnázium épületében került sor a verseny ünnepélyes eredményhirdetésére. Az iskolák versenyébe minden előző részeredmény (levelező fordulók, bemutatók, programozói és felhasználói kategória, vetélkedő) beszámított.

A támogatóknak köszönhetően értékes díjakat vihettek haza a nyertesek. A legjobb versenyzők és iskolák miniszámítógépeket (Raspberry Pi3), tableteket, nyomtatókat, laptopot, virtuális szemüvegeket, hangfal rendszereket és még sok egyéb díjat vihettek haza sok ezer euró értékben.

 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22