Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

2017. április 28-án 10 órakor került megrendezésre Kótajban, az Ibrányi-Fráter kúria belső terének és környezetének megújítását szolgáló projekt zárórendezvénye. Az EGT Alap és a Kótaj Község önkormányzatának mintegy 106 milliós keretéből teljes egészében korhű bútorokkal rendezték be az impozáns épületet, ami  Kótaj önkormányzat tulajdona.

Az EGT Alap támogatásnak köszönhetően az épület belső terei is megújultak és a korhű falfestés és a freskók – ami kivétel nélkül gondos kézimunka eredménye –  is befejezésre kerültek.    Orosz Mihály, Kótaj polgármestere elmondta, hogy az egy éves munka rövid határidők miatt  feszített tempóban zajlott.  Orosz hangsúlyozta, hogy ezzel nincs vége munkának, hiszen most már minden adott, hogy tartalmi elemekkel is megtöltsék Kótaj ékkövének számító kúriát.

Kótaj Község Önkormányzata bízik benne, hogy  nem csupán az épület turisztikai-kulturális hasznosítását, hanem a térség turisztikai fejlesztését és gazdasági fellendülését is szolgálja ez a beruházás amihez a EGT Alap mintegy 106 millió forinttal járult hozzá.

Egy pici történelem

Kótaj a Közép-Nyírségben, Nyíregyházától északra, mintegy 14 km távolságra található település. 1383-ban egy idevaló nemesember nevében említik először a települést, akkor még Keresztút néven. 1873-tól változtatták hivatalos nevét Kótajra. A település szélén áll a földszintes, barokk kis kastély, az Ibrányi–Fráter-kúria.

Mindkét végén kontyolt manzárdtetős műemlék épület. A téglalap alakú épület főhomlokzatát középrizalit emeli ki. A timpanonban az Ibrányi család címere látható: ágak között balra ugró szarvas, fölötte korona. Az épület belsejében a teljes mélységben végighúzódó díszterem két oldalán két-két sor szoba található A főhomlokzati oldalon két bejárati előcsarnok, egy nagy és egy kis szoba van – ez a rész átalakított. Bár a berendezése nem maradt meg, néhány szép cserépkályha azért árulkodik az egykori tulajdonosok vagyoni helyzetéről.

A Kölcsey Televízió felvétele 

A kutatások során az épület belsejében jó állapotú XVIII. század végi freskók kerültek elő, melyeket restauráltak A kastélyt egykor szép park vette körül. A háború után virágos, fás környezete teljesen elpusztult, eltűnt, s nem maradt más csak maga az épület. A kúriát 1815-ben építette Ibrányi Antal. A gyermektelenül elhalt gazdag földesúr unokaöccsére, Ibrányi Ferencre hagyta az épületet. Ő a hatalmas családi birtokot elkártyázta. Így adódott, hogy Jókai Mór „Egy magyar nábob” című regényében az ő egyéniségét is belegyúrta a főhős, Kárpáthy János alakjának megformálásába. A kúria később többször gazdát cserélt, végül a Fráter család kezébe került, akik még az 1920-as években is birtokolták 1953-ban a teljesen lepusztult kúriát műemléké nyilvánították.

Fotó: ezahir.hu/Móricz Csaba

 

 

 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22