Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

127 éve tartjuk május elsejét hol munkásmozgalmi ünnepnapként, hol megemlékezésként, hol tiltakozásként. 62 éve ugyanezen a napon tartja a katolikus egyház is ‘munkás Szent József’ (Jézus nevelőapja) ünnepét – írja Szanyi Tibor közleményében


Lényege a legnagyobb munkásvívmány, a „8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra felüdülés” őrzése, s egyben „a munkásosztály nemzetközi összefogásának harcos ünnepe”. Harcos ünnep. Vér, veríték és könnyek egyvelege. A világ túlnyomó részén, így Magyarországon is nemzeti ünnep.

Május elseje az a nap is, amikor mélyen belegondolhatunk, vajon hol tart a munka becsülete? 2017 Magyarországán az orbáni tolvajkapitalizmus ül tort, s a hatalom zsiványai szinte narkósan nyöszörögnek, ha valamelyik nap nem sikerül egy-egy laza milliárdot lopniuk. A másik oldalon pedig milliók próbálnak havi 47 ezerből életben maradni. A magyar melós ma a japán futóegér szerepét kapja a szibériai gyapjas mamut árnyékában, fogalmaz Szanyi Tibor EP-képviselő, majd kifejti, hogy ezen lehet változtatni.

Május elseje egyben az a nap is, amikor csatlakoztunk az európai egység letéteményeséhez, az Európai Unióhoz. Sokan talán azt gondolhattuk, hogy valami tutiba kerülünk, ahol dől ránk a pénz. Hatalmas tévedés. Még többen viszont ma is azt gondoljuk, hogy egy együttműködési keretben tehetünk magunkért sok mindent. Nincs osztályfőnök, de van önkéntesség. Nem fogják Brüsszelből megírni nekünk a mi Munka Törvénykönyvünket, de mi írhatunk olyat magunknak, ami az európai normáknak megfelel. Nincsenek kényszerek, ám a többi nemzettel közös vállalásaink megtartása a magyar becsület ügye, vélekedik Szanyi.

Fotó: ezahir.hu/archívum