Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Több helyen is koszorúzott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szent Flóriánra, a tűzoltók védőszentjére emlékezve kedden délelőtt Nyíregyházán, a Bethlen Gábor utcán és a négy éve a tűzoltók védőszentjének nevét viselő téren. Emellett a nyíregyházi tűzoltók bátor és hősies helytállásának tiszteletére emléktáblát is avattak a tűzoltóság főbejáratánál.

Kedden délelőtt az egykori nyíregyházi tűzoltó laktanya helyén épült Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskolánál kezdődött a megemlékezés, hiszen az intézmény falán 2014-ben avatták fel azt az emléktáblát, amely emlékeztet arra, hogy 1911 és 1958 között itt működött az első nyíregyházi tűzoltóság. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetői, a Görögkatolikus egyház helyi vezetése, valamint az iskola igazgatója és a 4. A osztályos tanulói részvételével helyezték el az emlékezés koszorúit.

A 2013-ban felavatott Szent Flórián téren folytatódott a megemlékezés, ahol idén, már ötödik alkalommal koszorúzták meg a tűzoltók védőszentjéről állított szobrot, ahol négy évvel ezelőtt maga a tér is felvette Flórián nevét. A megemlékezés koszorúit Varga Béla tű. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere és Dombrády László nyá. tű. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltószövetség elnöke helyezte el.

A tűzoltók számára Flórián a tűzoltó munka lényegét testesíti meg, így az állhatatosságot, becsületet, embertársaik megsegítését – hangzott el a koszorúzási ünnepségen, Nyíregyházán.

Ezt követően az állomány a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság főbejáratánál a nyíregyházi tűzoltók bátor és hősies helytállásának tiszteletére emléktáblát avattak, ahol Nyíregyháza alpolgármestere köszöntötte az állományt, majd kiemelte: elismerését fejezi ki nemcsak az egykori tűzoltóknak, de a ma szolgálatot teljesítőknek is kiemelkedő napi helytállásukért és Nyíregyháza elismeri a munkájukat, a bátorságukat és a városvezetés mindent megtesz annak érdekében, hogy nemcsak a hagyományápolás, de a megelőzés területén is támogassa a tűzoltóságot.

Toldi András tű. őrnagy, nyíregyházi tűzoltóparancsnok ünnepi beszédében felidézte a Nyíregyházi Önkéntes Tűzoltó Egylet megalakulása óta eltelt időszak hősies és bátor helytállásait. 133 éve a nyíregyházi önkéntes, majd a hivatásos tűzoltók, elődeink, pályatársaink úgy veszik fel a szolgálatot, hogy nem tudják, aznap mi vár rájuk- emelte ki a parancsnok.

1888 Nagyvendéglő tűzesete, 1908 tűz a Vármegyeházán, 1920 Koronaszálló tűzesete, 1944-ben a Vasútállomás bombázásakor a tűzoltók már a harmadik hullám távozása közben munkához láttak, 1970 Tiszai árvíz, 1982 a Zsannai gázkitörés oltásában is részt vettek, 1994 tűz a Taurus gumigyárban- ez csak néhány évszám, amelyek az elmúlt időszak eseményei közül kiemelendők, de a további árvízi védekezésben is részt vettek a nyíregyházi tűzoltók, legyen az a Tisza, vagy a Duna mentén.

A parancsnok hozzátette: lassan másfél évszázados történelmünk alatt, szerencsére nem kellett tűzoltó bajtárstól úgy búcsúznunk, hogy szolgálatteljesítés közben vesztette életét. Ez nagyon-nagy dolog. Büszke arra, hogy ma nem neveket, névsort tartalmazó emléktáblát avatunk, hanem egy olyan emlékjelet, mely a nyíregyházi tűzoltók bátorságának, helytállásának, a hétköznapok, a szolgálat hőseinek, a ma élőknek és az elődöknek állít emléket és bízik benne, hogy az utánunk jövő tűzoltó generációk is átérezve hivatásunk fontosságát, a táblán olvasható idézet szellemében végzik majd áldozatos munkájukat.

„Ha dúl a bősz elem,
E hármat ne feledd:
Erős kar, bátor szív, testvéri szeretet!
Jutalmad ez legyen: betöltéd tisztedet”

Az emléktábla avatását követően Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere és Varga Béla tű. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója koszorút helyezett el az újonnan felavatott márványtáblán.

Fotó: Fülöp Imre tű. őrnagy,Szabolcs MKI

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22