Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Az elmúlt napok meleg, párás, csapadékos időjárása kedvezett a veszélyes gomba kórokozók (alma ventúriás varasodása, meggy moniliás virág elhalása, őszibarack tafrinás levél fodrosodása) fertőzésének. Az első látható tünetek megjelentek a növényeken, így a gazdák figyelmét határozottan felhívjuk a hatékony növényvédelmi kezelések végrehajtására – hívja fel a figyelmet a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal.

A varasodás aszkospórái folyamatosan, nagy mennyiségben szóródnak, a megye teljes területén. A fertőzéshez szükséges másik fontos tényező a levélfelületi nedvesség a napokban kiváló lehetőséget teremtett egy nagyon erős varasodás járvány kialakulásához. Az első fertőzések megjelentek az almafák levelein, nem védett kertekben. A leveleken található un. „olaj foltokból” a konídiumok további szóródása várható, ami teljes lomb és gyümölcs vesztést okozhat.

A kuratív védekezések elvégzése elengedhetetlen a csapadékos időjárás közben is, a gyümölcs hatékony védelme érdekében. Ebben a fenofázisban kisebb fertőzés is okozhat károkat, hiszen az terméskezdemény még nagyon érzékeny, a száron létrejövő varas foltok termékenyülési problémát, későbbi terméshullást idézhet elő. A permetezések tervezésekor mindenképp figyeljünk arra, hogy megfelelő készítményt alkalmazzunk, amelynek a varasodás elleni hatás mellett lisztharmatölő hatása is van!

Ajánlott az alábbi felszívódó hatóanyagú növényvédő szerekkel permetezni az ültetvényeket: ciprodinil, difenokonazol, fluopiram, miklobutanil, penkonazol, pentiopirad, piraklostrobin, pirimetanil, tebukonazol, melyekhez kontakt hatású gombaölő szert kell keverni: ditianon, kaptán, klórtalonil, mankoceb, metiram, propineb, tiram, vagy a mélyhatású dodin készítményt önmagában a kialakult fertőzés blokkolására.

A tűzelhalás (Erwinia amylovora) fertőzés kialakulásának a meleg, párás időjárás kedvez, valamint a fákon található nagy mennyiségű kinyílt virágzat. A Növény- és Talajvédelmi Osztályon üzemeltetett Maryblite előrejelző rendszer még nem jelez fertőzési veszélyt. A fertőzési veszély esetén felhívást teszünk közzé. Megelőző védekezésre a szükséghelyzeti felhasználási engedéllyel rendelkező készítmények juttathatók ki, amelyekhez a növényvédelmi felügyelők adnak felhasználási engedélyt.

A tűzelhalás jelentkezhet egész nyáron is: a meleg, csapadékos időjárás kedvező számára, ekkor a fertőzések kialakulását minden esetben valamilyen mechanikai sérülés (rágás, szél-, jégverés, művelő eszközök) vagy sarjú virágzás előz meg. A betegségre a Jonathan fajtacsoportba tartozó fajták, a körte, valamint a birs hajlamosabbak. A birs igazán fogékony, mert a későbbi virágzása miatt a melegebb májusi időjárás kedvez a baktérium behatolásának a virágon keresztül. A tünetek észlelésekor ajánlott a fertőzött hajtások, ágak levágása, elégetése. A használt metszőollót, fűrészt folyamatosan fertőtleníteni kell.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22