Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Büntető ügyszakos bírák részére tartottak képzést a közérthetőség témakörében a Nyíregyházi Törvényszéken 2017. május 8-án. A közérthető fogalmazás alapjairól dr. habil Minya Károly phd., a Nyíregyházi Egyetem tanára beszélt, kiemelve, hogy a társadalom részéről a bírósági kommunikációval szemben jogos elvárás, hogy a szakszerűség mellett érthető, világos is legyen.

Elmondta, hogy a jogi kommunikáció színterei eltérhetnek, azonban mérvadó a jogi szakember és a laikus közti kommunikáció közérthetősége. A határozatok szerkesztésénél fontos szempont az igényes, közérthető stílus és a nyelvtanilag helyes fogalmazás.

Dr. Ficsor Krisztina, a Debreceni Egyetem adjunktusa „Formalizmus a jogalkalmazásban” című előadásában jogelméleti szempontból közelítette meg az ítéletek megfogalmazásának különböző formáit.

A határozatszerkesztés vizsgálatának tárgykörében a Kúria által felállított Joggyakorlat elemző csoport megállapításait Gulácsiné dr. Torda Gabriella, a Nyíregyházi Törvényszék bírája ismertette. Előadásában hangsúlyozta a munkacsoport ajánlásainak figyelembevételét: a megalapozott, logikus és félreértésre okot nem adó megfogalmazások alkalmazását.
A bíráknak a délutáni workshop keretében Gulácsiné dr. Torda Gabriella és dr. Fázsi László tanácselnökök vezetésével lehetőségük nyílt az egyszerű, letisztult stílus alkalmazhatóságának megvitatására, pozitív és negatív példák elemzésére, s egységes álláspont kialakítására a határozatok közérthetővé tétele érdekében.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22