Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Országos szinten mintegy 100 milliárd forintos pályázati lehetőség nyílik a hulladékhasznosítás fejlesztésére és korszerűsítésére – jelentette ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára egy fórumon kedden Nyíregyházán.

Szabó Zsolt a Zéró Lerakás – a Nemzeti Hulladékhasznosítási Mintaprojekt a körforgásos gazdaság megvalósítására című szakmai konferencián megtartott köszöntőjében elmondta, a cél az, hogy 2020-ig Magyarország is teljesítse az erre vonatkozó európai uniós elvárásokat, vagyis csökkentse a lerakott hulladék mennyiségét és növelje az újrahasznosítás arányát.

A pályázati összeg hazai és uniós forrásból áll össze, a támogatásból többek közt az üveghulladék-gyűjtés, valamint a szelektív hulladékgyűjtés fejlesztése valósulhat meg – tette hozzá az államtitkár. Szabó Zsolt szerint a mintaprojektnek köszönhetően lényegesen kevesebb hulladék kerülhet majd a lerakóba, így növekedhet az újrahasznosítási arány.

Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Települési Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás elnöke beszédében emlékeztetett, a megyében évek óta működik az egységes közszolgáltatási rendszer, az ország más pontjain azonban komoly feladat a hulladékgazdálkodási társulások önkormányzati tulajdonúvá alakítása.
Jelenleg is zajlik egy több mint 6 milliárd forint értékű hulladékprogram, amely a már meglévő hulladéknak a kezelését, válogatását, illetve az ezzel kapcsolatos infrastrukturális fejlesztéseket segíti – közölte az elnök hozzátéve, a társulás a jövőben egy biogáz erőművet vagy hulladékmegsemmisítőt szeretne uniós támogatás segítségével felépíteni.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében évente 140 ezer tonna hulladék keletkezik, ebből közel megegyező mennyiségű üvegházhatású gáz keletkezik – hangzott el a fórumon. Ennek levegőszennyező hatása okozza az átlaghőmérséklet emelkedését, amely Magyarországon belül a megyében a legnagyobb mértékű, mintegy 1,7 Celsius fok.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22