Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Budapest – A nemrég nagy vihart kavart, az UNICEF kampány ellen tiltakozó Apák az Igazságért Egyesület egyik vezetőjét tartási kötelezettség elmulasztásának vétsége miatt jogerősen két évre próbára bocsájtották és a bíróság elrendelte az apa pártfogó felügyeletét, miközben egy másik ügyben testi sértés vétsége miatt pénzbüntetést kapott. A civil szervezet kommunikációs vezetője a korábban ismert újságíró, akit a volt felesége abúzussal vádolta meg, amely vád végül nem bizonyult igaznak.

Az Apák az Igazságért Egyesületet 2015 novemberében jegyezték be. Céljaik közt más mellett az 1989. november 20-án kelt New York-i egyezmény és a családi kapcsolatokat védelmező jogi szabályozások szélesebb körben való ismertté tétele szerepel. Hazánk a gyermekek jogairól szóló egyezményt 1991-ben ratifikálta. Hogy az egyesületre szükség van, nem lehet vitás, hiszen Magyarországon 90 százalékban az anyáknál helyezik el a gyermekeket a válások során.

Kiemelten a gyermek-apa kapcsolat elismertetése érdekében életre hívott szervezet így valóban hiánypótló feladatot lát el. Viszont némiképp zavaró lehet, és a hitelességen ejt csorbát, hogy az egyesület elnöke ezt az egyezményt elég rugalmasan kezeli – a volt feleség, Eszter, állítása szerint. A két gyermekes anya szerint ugyanis az elnök az eljárási zaklatások „szakembere” és mint ilyen, a szervezethez forduló apákat is ilyen irányba próbálja terelni.

Az Apák az Igazságért Egyesület elnöke 2011 óta több tucat hatósági eljárást kezdeményezett volt felesége, valamint az ügyeiben szereplő tanúk, eljáró bírók ellen, sőt, a bepereltek sorában érdemes megemlíteni a legfőbb ügyészséget, ők szintén a bíróságon végezték ugyanis. Az eljárások zömét egyébként a hatóságok megszüntették, mivel alaptalannak bizonyultak a vádak.

Az elnök azonban gyakorlatilag tárgyalásról- tárgyalásra jár, mindezt költségmentesen, merthogy megteheti. Munkahelye nincs, vagy ha van, az alkalmi. Ezért az államtól cselekvő korúak ellátására jogosult jogvédő költségmentesség illeti meg a perekben, miközben keresett szakmával egy olyan térségben él, ahol állandósult a munkaerőhiány. Ennyi tárgyalásra nem is lehetne felkészülni egy állandó munkahely mellett, hiszen az egyesület fejének nincs ügyvédje, de nincs is rá szüksége, ugyanis állítása szerint a jogvégzett emberek is hozzá járnak tanácsért. Ő egyébként cserépkályhás szakmával rendelkezik, de mint mondja, szereti a jogot, és ennyi elég is, hogy a családi perpatvarokban megfáradt, igazságukat kereső apák bírósági beadványait szerkessze, vagy jogi tanáccsal vértezze fel a rászorulókat.  És ezt nem mi állítjuk, hanem az elnök – egy épp folyamatban lévő tárgyaláson.

Az elvált apák elnöke maga is tudja, hogy az általa indított ügyek jelentős anyagi terhet jelentenének számára, de a költségmenteség miatt nincs kockázat a perekben. Ha veszít – és általában elveszti a pereket – az nem az ő, hanem az adófizetők pénztárcáját terheli, ilyenkor ugyanis az állam viseli a költségeket.

Egyébként önjelölt jogtudókból nincs hiány az Apák az Igazságért Egyesületnél. Ilyen például Kalmár is, aki saját bevallása szerint a perlekedésekből tartja fenn magát, miközben a népszerű videómegosztón szélsőséges nézeteit népszerűsíti, gyakran gyalázva, rágalmazva a családjogi vitákban eljáró hatósági embereket, bírókat, rendőröket.

Eszter elmondása szerint az „eljárási zaklatás” méregként ivódik be a családok mindennapjaiba, nem beszélve a perlekedések jelentős anyagi terhéről, amit a gyermekeit egyedül nevelő anyáknak okoznak a perre menő, gyermektartást nem fizető apák. Eszter nem vitatja, hogy az apák is lehetnek nehéz anyagi helyzetben és ilyenkor az anyának is megértéssel, türelemmel kellene viseltetnie. Viszont, ha az látszik, hogy a volt férj szándékosan nem helyezkedik el, akkor elfogy a türelem és végső esetben rendőrségi eljárás a következmény.

 • „Az én sztorim nem is lényeges, ugyanolyan csúnya, gusztustalan válóper, mint amilyen elég sok van manapság. Itt a lényeg, amit az egyesület oltalma alatt művelnek egyes alapítók, az a felháborító” – fejezi be a beszélgetést Eszter.

Az eljárási zaklatás nem egyedi eset az Apák az Igazságért Egyesületben, állítja Tímea, aki szintén több tucat eljárásban vesz részt gyermeke apjának köszönhetően. Bár mint mondja, hogy ez már kölcsönös, hisz az egyik ügy generál egy másikat a másik fél részéről. Esetükben a gyermekláthatás és az elhelyezés miatt alakult ki éveken át tartó, végeláthatatlan perlekedés, megtetézve személyiségjogi eljárásokkal. Kristóf – nevezzük így az apát -, szintén alapító tagja az egyesületnek, jól menő vállalkozást irányít, így ő ad otthont az apa-találkozóknak és rendezvényeknek. Közben az Apák az Igazságért Egyesület elnökének is biztosít alkalmi munkát- egyszerűsített foglakoztatás keretében.  Ezeken az apa találkozókon volt jelen „Péter”, aki már több hónapja nem láthatta a gyermekét és segítséget remélt.

A zárt, csoportos foglakozásokon arról is kapnak „hasznos tanácsokat” az érintett férfiak, hogy hogyan kerülhetik el a gyermektartás fizetést, hogyan akadályozzanak meg egy-egy hatósági eljárást. Annak módjáról is adnak felvilágosítást, hogy mikor és hogyan jelenthetik fel a volt feleséget, ügyvédeiket, a bírókat vagy a tanúkat. Péter erre nem volt vevő és kilépett a csoportból, és utólag sem bánta meg döntését, hisz egy mediátor segítségével végül rendeződtek a dolgaik.

 • „Az is nagy bajuk volt velem, hogy én nem akartam elfogadni a hülye erőltetésüket a személyiségjogi perekre. Mindenkit arra uszítottak, és ami az elképesztő volt, hogy mindenre azt a “megoldást” erőltették.”

Ezt István, egy az apaklubból kizárt férfi mondja és hozzáteszi: félő, azokat az apákat fogják lejáratni, akik valóban a békés megoldás útját keresik és az egyesület valódi céljait szeretnék megvalósítani.

 • „Nem egyedi eset, hogy új életet kezdő apák azzal szembesülnek, hogy volt feleségek a gyermekre hivatkozva egyre többet követelnek, így sok esetben az anyagi lehetőségeink határán fizetünk, mintha fejőstehenek lennénk- miközben a gyermekünk láthatását minden létező eszközzel próbálják gátolni”

István szerint szükséges a jogi és erkölcsi támogatás az apák részére és az egyesületnek van létjogosultsága, hiszen hiánypótló, de az eszközök, módszerek, amit az apaklub egyes tagjai javasolnak a célok eléréséhez- sokszor vitatható. István hozzáteszi: egy-egy hatósági eljárás kezdeményezése, az önkéntelen védekező mechanizmus révén a másik fél részéről is újabb hatósági eljárásokat generálhat, így egy ördögi körbe kerül az egykor egy családot alkotott pár. Sokszor nincs kiút, egyre jobban elmérgesedik a helyzet és ennek végső soron a gyermek látja kárát. Ebből adódóan akár erőszakba is torkolhat a kezdetben nézeteltérésnek induló családjogi vita.  István károsnak, sőt egyenesen veszélyesnek tartja, ha nem a családjogban jártas, jogvégzett emberek adnak tanácsokat az elvált apáknak. Szükséges a segítség az olykor kilátástalan helyzetbe keveredett erősebb nem képviselőinek, de az nem megoldás, hogy joghoz nem értő kóklerek tanácsaikkal belehajszolják őket felesleges, veszélyes perlekedésbe, hatósági eljárásokba. Az adok-kapok nem vezet sehova, nem lehet megoldás a családjogi vitákban. A kompromisszum-készség lenne a megoldás, erre kellene építenie az apaklubnak, miközben nagyon fontos lenne, hogy az anyák ne éljenek vissza „a gyermek érdekei”-re hivatkozással és ne támadják a jó szándékkal közeledő apát.

Termesztésen kerestük az egyesület vezetőségét és az elnököt, de kérdéseinkre érdemi válasz nem érkezett. Csak egy keresetlevél, amiben 600 ezer forintot követel a cikk szerzőjétől, mert álláspontja szerint sérültek a személyiségjogai. Sőt, az elnök annyira sérelmezte az újságírói megkeresést, hogy a rendőrségen is feljelentést tett, a NAIH-nál is eljárást kezdeményezett, mert úgy gondolja, hogy egy jogerős ítélethez – amiben az elítélt egy közszereplő – a sajtónak semmi köze.

Ezek után kíváncsiak lettünk volna az egyesület gazdálkodására is, de ez irányú kérdéseinkre kitérő választ kaptunk a 2015 évre nullás beszámolót benyújtó elnöktől. A dokumentumban azt állítják, hogy az előző évben nem folytattak tevékenységet. Ennek némiképp ellent mond, hogy az egyesület valójában már 2015 januárjától  havi rendszerességgel  találkozókat és tiltakozásokat szervezett,  tagdíjat és adományokat gyűjt, noha ennek sincs nyoma az egyesület mérlegében. Pedig honlapjuk szerint nagy szervezettel dolgozó „érdekvédők”, az elnöküknek havi 50 ezer forintos tiszteletdíjat fizetnek, a honlapon kívül még okostelefonos alkalmazásuk is van, ha épp jogsegélyre lenne szüksége egy elvált apukának.

Kép: Facebook

3 comments

 1. Megosztott az egész gyermekjogi ítélkezés. Baj van az anyáknál, baj van az apáknál, és baj van jogalkalmazóknál (bírók, ügyészek, rendőrök, ügyvédek, szakértők), és baj van mind a két oldal civil érdekképviseleti szervezeteivel is (anyák és apák képviselő civil szervezetei) Egyetlen résztvevőre sem tudom azt mondani hogy nem érintett, A GYERMEKEK KIVÉTELÉVEL !!!!! Miután évekig hülyítik azokat is, utána már azok is többnyire pro vagy kontra beállnak az egyik frontvonalra. Nem maguktól, hanem a ez a kupleráj hatására !!!! Miközben elszáll a gyermekkoruk !!!!!!!! MERT HOGY NEKIK CSAK ÖNFELEDTEN GYERMEKNEK KÉNE LENNIÜK !!!!! DE NEM LEHETNEK… Ez így nem maradhat tovább !!!! Az egész világunk alapja a gyermekek !!!! Minden ettől függ, az egész életünk, a jövőnk !!!! Mindenki jövője, kivétel nélkül !!!! A csúcson a gyermekek vannak !!! Minden más alattuk áll, a pénz, a gazdaság, a felnőttek jogai, minden de minden az ég egy adta világon !!!!! Amíg ezt nem fogják fel a jogalkalmazók, addig nem is fog javulni a helyzet !!!! A hatalmi eszközök az ő kezükben vannak !!! (bíróság, ügyészség, rendőrség, gyh.-k a visszaéléseikkel). Attól függ a többi a többi résztvevő hozzáállása, hogy a hatalmi eszközöket birtoklók hogyan élnek a törvényekkel. MERT A TÖRVÉNYEK AZOK JÓK, HA NEM ÉLNÉNEK VISSZA SOKAN VELÜK !!!!

 2. Úgy látszik, sokak szemét bántja az Apák az Igazságért Egyesület. Úgy látom, főleg azokét, akik élvezték eddig a hatalmat gyakorló, azzal visszaélő hatóságok, bíróságok, szolgálatok, igazságügyi szakértők, ügyvédek, sokszor csaláson alapuló támogatását. Végre van egy civil szervezet, aki rámutat az igazságtalanságokra és harcol is ellenük. Kiáll a jogfosztottak mellett és küzd a gyermekekért. Tisztelt ellentábor, törvénytelenségek haszonélvezői, megtévesztettek: lehet fanyalogni!

 3. Ilyen is van. Móricz úrnak itt a muníció, hegyben áll: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=216070262226575&id=100014708071031.

  Ehhez, még hozzáveszem a gyermekbántalmazás jog- és szükségszerűségének a Budapesti Törvényszék Dr. Kassai Árpád Mihály elnökölte bírói tanács által elfogadott és szentesített indoklását. Kormánytisztviselő anyuka írta:

  “Igen, valóban időnként rácsapok valamelyik gyerekre, vagy meghúzom a hajukat. Valamivel kell fékezni, kézben tartani, büntetni a helytelenkedőket, és ez 41 m2-en nem lehet másik szobába küldés stb., mert nincs elkülönítési lehetőség. A határokat meg kell tanítanom a gyerkekenek, mert zabolátlanul ön- és közveszélyesek lesznek. (Ellenkérelem, 2017. ápr. 3, 2. old.)

  Ennek a nevelési módszernek az ismeretében, és annak tudatában, feltehetően annak zavartalan és háborítatlan érvényesítése biztosításához Dr. Kassai helyben hagyta és jogerőre emelte a családbarát ország “gyermekbarát” budapesti II. és III. kerületi bíróság bírónője,dr. Sándorné dr. Párdányi Zsófia, ítéletét, amely kizárólagos felügyeletet ítélt meg a gyermekeit – most már teljesen jogszerűen és jogerősen – bántalmazó kormánytisztviselő anyukának. Vélelmezhetően azért hogy fegyelmező nevelési módszerét tökélyre fejleszthesse.

  Érdeklődéssel várom az illetékes jogvédők és állami szervek hozzászólását.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22