Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

40. születésnapját ünnepli a Nemzetközi Múzeumi Világnap és az emléknaphoz csatlakozva a a Jósa András Múzeum érdekes programokra invitálja a kedves látogatókat. A múzeumban öt helyszínen kínálnak színes, interaktív foglalkozásokat, beszélgetéseket, melyekkel közelebb hozzák a látogatókat a múzeum sokszor rejtélyes mégis izgalmas világához.

A múzeumok világnapján a restaurátor műhelyben a különféle gyűjteményekből anyag fajtánként válogatott műtárgyakon keresztül mutatják be a restaurálás munkafolyamatait. E mellett mikroszkóp és nagyító alatt figyelhetik meg a kedves látogatók például a Kállay mente alá öltözetének fémszálas fonalait, a mentéhez tartozó öv és gombok készítés-technikai sajátosságait, vagy a Lónyai kripta leletanyagának (fa, fém, textiltöredékek) szerkezeti felépítését.

Az elmúlt évtizedben a nyíregyházi Jósa András Múzeum régészeti gyűjteménye jó néhány új bronzkinccsel gazdagodott, többek között a Nyíregyházához egészen közeli Oroson egy késő bronzkori település feltárása közben került elő az a két raktárlelet, amit a Világnap alkalmával a kedves látogatók is egészen közelről megszemlélhetnek. Kezükbe vehetik ezen kincsek tárgyait, ezek által bepillantást nyerhetnek a késő bronzkor mindennapjaiba, a bronzkori ember hitvilágába és igyekszünk megválaszolni azt az örök kérdést is, hogy miért is rejtették el ezeket a kincseket.

Megannyi történet tudói a cipők, sokat tudnának mesélni nekünk, de vajon meg tudjuk-e őket szólaltatni?

Ha a mesei három kívánság helyett három kérdésünk lehetne hozzájuk, mi lenne az? A képzőművészet és az irodalom találkozása megnyitja számunkra ezt az ajtót a cipők és a történetek világába. Engedjük, hogy Csizmadia Sándor festőművész: Suszter című alkotása és József Attila: Csoszogi, az öreg suszter novellája bevonjon minket ebbe a világba úgy, hogy mi is aktív részesei legyünk.

 

Ezen a napon csak jelképes belépti díjat kell fizetni a múzeumba érkezőknek: 100 Ft / fő
A programok látogatása előzetes regisztrációhoz kötött !
Regisztrálni, Vécseyné Lakatos Bernadettnél lehet.
Telefon: 06 30-977-6975
Email: muzeumpedagogia@josamuzeum.hu

A Múzeumi Világnap alkalmából a Jósa András Múzeum 2017 május 19-én a Kossuth térre is kitelepül, ahova mindenkit szeretettel várunk !

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22