Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Baranyi Krisztina az Együtt környezetvédelmi szakpolitikusa a romániai Vetés településen található Unicarm  húsfeldolgozó üzem bejáratánál tartott sajtótájékoztatóján ismertette az újságírókkal az üzem szennyvízelvezető csövénél vett vízminták mérési eredményeit.

A szakpolitikus hosszas kutatás és terepmunka eredményeként talált rá a Szamos folyó legnagyobb szennyezési forrására. A több mint 2000 főt foglakoztató üzem a magyar-román határtól két kilométerre a Szamos partján helyezkedik el. A kezdetben vágóhídként üzemelő létesítmény mára városméreteket öltő húsfeldolgozó komplexum lett. Az üzemben vágáson kívül teljes húsfeldolgozás, tejtermék-előállítást végeznek. Egyes források szerint az Unicarm Románia 12. legnagyobb vállalata. Üzleti eredménye dinamikusan fejlődik, éves szinten több millió eurós árbevételt ér el.

Romániára és Magyarországra vonatkozóan érvényben van a Határvízi Együttműködés, amely a határt alkotó, vagy határokat átlépő vízfolyások és a határokkal metszett felszín alatti víztározók védelmére, fenntartható hasznosítására és a vízi ökoszisztémák védelmére vonatkozik. Ez 2004 óta van hatályban, és az egyik alapelve az, hogy a “szennyező fél fizet”.

„Ez a víz  maga a fertő!”

Jelentette ki az eredmények ismeretében Baranyi Krisztina. A vízben található rothadó anyagok  magyarországi határértéke 100 mikrogramm literenként, addig az üzemből a  Szamosba ömlő szennyvízben mért mennyiség 3 890 mikrogramm literenként. Az ammónia jelenléte a megengedettnél jelentősen több,  mintegy 10 szeres túllépést mutat, ami  a folyóba kerülő hugynak és rothadó fehérjének köszönhető. A vérrel telített vízmintában az akkreditált labor jelentős mennyiségben talált  szervesanyagot, zsírt és foszfort is.

Az elsődleges laboradatok miatt a szakpolitikus kémiai vizsgálatot is kért.  „A laborvizsgálatot végző szakemberek is megdöbbentek az eredményen, hiszen a szennyvíztisztító telepekre beérkező kezeletlen szennyvízben nem lehet ilyen értékeket mérni.

Az érvényben lévő nemzetközi normák szerint amennyiben 100 milliliter vízben 200 baktérium található, akkor az már fertőzőnek számít. Az Unicarm gyárkomplexum szennyvízelvezető csövéből  ömlő vízben 13 millió  baktériumot találtak száz milliliter vízben.

“Egyetlen korty ebből a vízből fertőző lehet és komoly megbetegedéseket okozhat”- mondta Baranyi. Emlékeztetett: a gergelyiugornyai partot fertőzésveszély miatt bezáratta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), pedig ott jóval kisebb mértékű szennyezettséget állapítottak meg.

A szakpolitikus a mérési eredmények birtokában büntetőfeljelentéseket tesz, mint mondta,

ilyen mértékű szennyezés  bűncselekmény!

Ezért több hatóságnál eljárásokat kezdeményez Baranyi Krisztina, így a Szatmár Megyei Rendőrségen és a helyi Környezetvédelmi Őrszolgálatnál – akik most sztrájkolnak – megteszi a szükséges lépéseket. Ugyanakkor Baranyi hangsúlyozta, hogy bejelentést tesz az Európai Unió illetékes intézményénél is.

A Szatmár.ro újságírójának kérdésére Baranyi elmondta, Ilyés Gyula vetési polgármester közvetítése ellenére nem tudott személyesen találkozni Vasile Lucut-cal, az Unicarm tulajdonosával. Értetlenségének adott hangot továbbá, hogy a román és magyar hatóságok miért állítják azt, hogy méréseik során soha nem tapasztaltak semmilyen rendellenességet, miközben a birtokába került csengeri vízügyi eredmények mindig meghaladják a törvényes határértékeket.

Fotó és videó. Móricz Csaba/ezahir.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22