Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Szent László vezetésével 1092-ben tartották meg a szabolcsi zsinatot. A gyűlésen nagyszámú tömeg vett részt, püspökök, apátok, előkelők és maga a nép is. A határozatok egyházi kérdéseket rendeztek el. Nemcsak a döntések, hanem a környezet is meghatározó volt. Erre emlékezve koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak Szabolcs Községben.

Ez a zsinat szabályozta a papok házasságát, de törvényesnek nyilvánította az eddig is elismert első házasságot. Templomok építése és fölszerelése, az egyházi javak megtartása érdekében több intézkedés történt; rendezték a tizedszedést, megállapították az egyházi ünnepeket és gondoskodtak megtartásukról. Az év első napjául karácsony első napját rendelték, tiltották a pogány módra való áldozást, rendezték a zsidók és izmaeliták viszonyait és szigorú törvényeket hoztak a női becsület és a családi élet biztosítására.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye önkormányzata 2005 májusában emelte ünnepi rangba az eseményt, ami azóta Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye napja “Megyenap”.   Ez alkalomból minden évben koszorúzási ünnepség keretében emlékeznek meg Szent László királyra és a Szabolcsi Zsinatra.

Koszorúzást követően a vendégeket Szabolcs község polgármestere Csengei László köszöntötte a település református templomában, ahol  dr. Vinnai Győző a térség országgyűlési képviselője mondta el ünnepi beszédét. A vendégek a szabolcsi megemlékezést közös imával zárták.  A megemlékezés délutáni programjai Kisvárdán folytatódtak, amiről részletesen itt számoltunk be.

Fotó: Móricz Csaba/ezahir.hu

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22