Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Mintegy hatezer vizsgálatot végeztek a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvosai május 14. és 21. között Erdélyben, várhatóan 30 gyermeket Magyarországon műtenek meg vagy egyéb kezelést végeznek rajtuk – mondta el Edvi Péter, az NGYSZ elnöke hétfőn az MTI-nek.

Hozzátette: a Magyarországra hozott gyermekek 90 százalékánál műtétre, 10 százalékánál egyéb kezelésre, komoly technikai hátteret igénylő további vizsgálatokra, gyógyszer-beállításra lesz szükség. Néhány gyermeknek a szakorvosok szemüveget írtak fel, amelyet a rászorulóknak a szolgálat vásárol meg. A fogorvosoknak mintegy 100 fogat kellett kihúzniuk, a nőgyógyászati kamion orvosai pedig a gyerekek mellett felnőtteket is vizsgáltak, tanácsot adtak, szűréseket végeztek. Több olyan orvosuk van, aki már több mint 20 éve rendszeresen a csapattal tart. “Lelkes, összetartó csoport, segíteni akarnak és mindezt jó szívvel teszik” – hangsúlyozta az elnök.
Első alkalommal kísérte el a csoportot az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága Székelyföldre, Csángóföldre és Erdélybe – mutatott rá, hozzátéve: a politikusok megtekinthették a vizsgálatokat és a háttérmunkákat, betekintést nyertek az ottani életbe.
Két napig tartózkodtak Csángóföldön, amely szétszórt vidék, az első és az utolsó falu között mintegy 200 kilométer van. Éppen ezért fontos többek között a nemrégiben elkészült lábnyiki tábor, amely lehetőséget teremt a találkozásra, hagyományőrző és más nyári táborok megrendezésére. Ide tartozik a magyarfalusi ház is, amelynek megépülését a magyar kormány 40 millió forinttal támogatta. Magyarfalu az egyik legtávolabbi település, csak magyarok lakják. A támogatás segítségével létrejöhet egy épület, ahova a gyerekek magyarórára tudnak járni, otthont adhat az óvodának, különböző foglalkozásoknak, a tervek szerint jövő tavasztól. “Ezeknek a központoknak sokkal nagyobb a jelentősége, mint azt az ember Magyarországról gondolná” – hangsúlyozta Edvi Péter.
A bizottság tagjai május 17-én csatlakoztak az orvoscsoporthoz, ekkor a Csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központba látogattak el és a Hargita megyei orvosokkal, szakszemélyzettel és a megye vezetőivel folytattak megbeszélést. Megegyeztek arról, hogy a központ medencéjét alkalmassá teszik a beteg gyerekek terápiájára. Mivel Hargita megye önkormányzata és a megyei kórház vállalta, hogy elvégzi a gyógymedence gépészetének teljes felújítását, a NGYSZ magára vállalta, hogy ősztől fedezi annak a hat helyi szakembernek a bérköltségét, akik a medence működtetését biztosítják.
Háromkúton a gyerekek vizsgálata mellett megtekintették az új iskolát, amelyet a magyar állam, az NGYSZ és egy egri közösség segítségével építettek helyi szakemberek. A három éve leégett iskola helyére három tantermes épületet emeltek. Ellátogattak a felcsíki mentőállomásra is, amelyet az NGYSZ építtetett mintegy 10 éve – ismertette a részleteket az elnök.
Kitért arra is, hogy Csíkszentdomokoson rendezték meg a Buzánszky Jenő Erdélyi Focikupát május 18-án és 19-én, amelyet a korábbi években a legendás Aranycsapat utolsó élő tagja, Buzánszky Jenő vezetett. Hozzátette, hogy az orvosok meglátása szerint a gyerekek nem mozognak eleget, de a rendezvénysorozat selejtező szakaszában több mint ezer gyermek vett részt az utóbbi hónapokban. Edvi Péter a körút eseményei között említette még a Baka András Csángó Mesemondó Találkozót, amelyen kisgyermektől a nagymamáig mesélnek egymásnak a résztvevők egy régi kertben, a diófa alatt.
Az NGYSZ önkéntes orvosai évente kétszer utaznak a romániai Hargita megyébe, ahol a megyei kórházban, iskolákban, óvodákban és egyéb gyermekintézményekben szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a beteg gyermekeket. Az intézményeket gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, szakmai továbbképzéssel is segítik.

Kép: Maszol

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22