Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A szarmatákat felfedező kalandtúrával és ismeretterjesztő előadásokkal várják a közönséget pénteken a régészet napja alkalmából Nyíregyházán és Kisvárdán.

A nyíregyházi Jósa András Múzeum szervezésében több turnusban buszos és kerékpáros túra indul a nyírségi megyeszékhelytől hét kilométerre található ásatási helyszínre. A feltárást csak a múzeumban felvett térkép segítségével lehet kijutni, ami egyben feltétele a területre lépésnek – olvasható az intézmény honlapján.

A feltárásra kiérve – az útvonalba tervezett akadályverseny teljesítése után – az érdeklődők bepillantást nyerhetnek egy népvándorlás kori közösség, a szarmaták életébe temetkezéseik és szokásaik segítségével. Emellett lehetőség lesz az ásatáson zajló munkák kipróbálására, vagyis például a cserépmosásra, rajzolásra és az igazán ügyes jelentkezők megtanulhatják, hogyan gyújtottak tüzet vagy nyilaztak honfoglaló őseink.

Péntek délután nyílik meg az Életünk napjai című kiállítás a Benczúr téri múzeumban, ahol a régészeti feltárásokon készült életképek segítségével pillanthatnak be a sokak által rejtélyesnek hitt szakma mindennapjaiba.
A kisvárdai Rétközi Múzeumban Istvánovits Eszter régész, a Jósa András Múzeum tudományos titkára tart filmvetítéssel egybekötött előadást a szabolcsi régészet két úttörőjéről, Jósa András orvosról és Somogyi Rezső gyógyszerészről. A téma aktualitását a régészet napja mellett egy évforduló is adja, mivel az idén van Somogyi Rezső halálának százéves évfordulója.