Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Miközben Orosz országos politikai babérokra tör a július 8-án párttá alakuló Identitesz szárnyai alatt, a  Kisvárdai Rendőrkapitányságon Érpatak polgármesterét meggyanúsították becsületsértés és rágalmazás elkövetésének vétsége miatt. Egyesek véleménye hogy Orosz előre menekül, hiszen az új párt égisze alatt akár listás helyről a parlamentbe is bejutva élvezheti a mentelmi jog előnyeit.

Mint emlékezetes: bűncselekmény hiányában felmentette a Püspökladányi Járásbíróság a közokirat hamisítás bűntett vádja alól Orosz Mihály Zoltánt, elévülés miatt pedig megszüntette a jogosulatlan címhasználat miatti szabálysértési eljárást. Az ítélet jogerőre emelkedését követően az ügyet tárgyaló dr. Szilvási László képviseletében a  Debreceni Törvényszék elnöke feljelentette Érpatak polgármesterét rágalmazás és becsületsértés miatt 2016 szeptemberében. A nyomozással a Kisvárdai Rendőrkapitányságot bízta meg az ügyészség.

A feljelentés oka, hogy Orosz valóságos lejárató rágalomhadjáratot indított az ügyét tárgyaló bíró ellen a Facebookon az érpatakimodell.hu valamint a joggyilkosai.hu weboldalakon. A tőle megszokott stílusban, bírói visszaéléssel, beteges megfelelési kényszerrel, meg egyéb válogatott aljasságokkal illette az egyébként Oroszt felmentő, az amúgy igen türelmes bírát.

„Már jó ideje beindult a liberális gyűlöletmédiák elvárásterrorja a Püspökladányi Járásbíróság felé, melynek következtében az ügyet önmagára szignáló járásbírósági elnök Szilvási László, mint az ügyet tárgyaló bíró olyan fokú beteges megfelelési kényszerbe került, hogy megfelelési kényszerében még a tárgyalás megkezdése előtt egyre több BÍRÓI Visszaélést követ el” – írta Orosz a Fecebook oldalán.

A 2016 szeptembere óta tartó nyomozás most jutott el addig, hogy Orosz Mihály Zoltánt gyanúsítottként hallgatták ki az ügyben, miközben a nyomozást ismételten meghosszabbították, most 2017. július 28-ig. A becsületsértés vétségét magánindítványra büntetendő cselekmény, a sértett feljelentése magánindítványnak tekintendő, hiszen minden olyan nyilatkozatot amelyből levezethető, hogy a sértett az elkövető megbüntetését kívánja magánindítványnak kell tekinteni. Ugyanakkor  a Büntetőeljárásról szóló törvény 52.§. (4) bekezdése alapján a becsületsértés és a rágalmazás közvádra üldözendő, ha hivatalos személy sérelmére, hivatalos eljárása alatt, illetve emiatt, vagy hatóság sérelmére hivatali működésével összefüggésben követi el valaki. A Btk. 459.§. (1) bekezdés 11 e., pontja értelmében a bíró hivatalos személy, ezért a vádat, ha vádemelésre kerül a sor az ügyészség képviseli majd.
Orosznak ezen kívül az Egri Járásbíróságon van folytamban a Közösség elleni izgatás vádjával indult büntetőpere. A  hamis orvosi igazolások felhasználása miatt – amiben Orosz az elsőrendű vádlott –  indult büntetőügye jelenleg az elfogultsági indítványok miatt még bíróság kijelölésére vár. Ebben az ügyben Orosz  a vád szerint több, különböző bírósági eljárásban  valótlan tartalmú orvosi igazolásokkal mentette ki magát, amely igazolásokat Érpatak háziorvosa állított ki neki, így ebben az eljárásban az orvos másodrendű vádlott.

Mindeközben  Érpatak önkormányzatának gazdálkodása és a Beneficium szeretetszolgálat ingatlanvásárlásaival kapcsolatos nyomozások is lassacskán haladnak. Van olyan ügy ami már több mint másfél éve tart, így például a gépkocsi-használattal kapcsolatos sikkasztás gyanúja miatt indult nyomozás is. Mindeközben Orosz minden létező kiskaput kihasznál, hogy a nyomozást késleltesse vagy akadályoztassa – így az érapataki polgármester arra sem volt rest, hogy az Érpatak ügyeit vizsgáló nyomozót feljelentse hivatali visszaélés miatt, miközben a nyomozót megrágalmazta nagy nyilvánosság előtt. Persze az üggyel kapcsolatban nem  Oroszt, hanem az eljáró nyomozót vették elő.

Az is különös, hogy mind ezidáig gyakorlatilag minimális irat és egyéb okirati bizonyíték lefoglalása történt meg, merthogy állítólag ilyennek nem nagyon vannak, mint ahogyan az is érthetetlen, hogy a gépkocsi menetlevelek miért nem állnak rendelkezésre a nyomozóhatóságok részére. Egy a nevét elhallgatni kérő nyomozó érthetetlennek tartja, hogy egy önkormányzat gazdálkodását miért nem hajlandó levizsgálni a Magyar Államkincstár vagy az Állami Számvevőszék, miközben igazolhatóan több jelzést kaptak Érpatak gazdálkodásának visszásságaival kapcsolatban.

Az egész nyomozásra az is különös fényt vet, hogy a feljelentők folyamatosan jelzéssel éltek: Orosz esetlegesen okirati bizonyítékokat fog megsemmisíteni, illetve tanúkat fog befolyásolni. Oroszra jellemző logika mentén: ha nincs okirati bizonyíték, akkor bűncselekmény sincs, illetve nem bizonyítható. Legalábbis ez olvasható ki a jelenleg folyó közigazgatási perben ahol a tét mintegy 30, 5 millió forint visszafizetése, mivel a munkaügyi ellenőrök olyan súlyos szabálytalanságokat tártak fel a közmunka-programban ami miatt a kormányhivatal foglakoztatási osztálya felmondta a hatósági szerződéseket és kötelezte az érpataki önkormányzatot a pénz visszafizetésre.

Orosz ezt a határozatot támadta meg a bíróságon és fő érve az volt, hogy nincsenek olyan okirati bizonyítékok ami alapján az ellenőrök  meg tudták volna állapítani, hogy a közmunka-programra szánt pénzt másra költötte el az önkormányzat.  Igaz a hatósági szerződés egyértelműen előírta a támogatott önkormányzat részére, hogy kellő részletességű és elkülönített nyilvántartást kell vezetni  a közmunka-program be és kimenő pénzeiről. Orosz érve szerint ez abszurd követelmény, hiszen nincs is megfelelő létszáma erre a feladatra. Kvázi elismerte, hogy valóban nincs elkülönített nyilvántartás.

Persze Orosz arról már mélyen hallgat, hogy  politikai munkásait nagy valószínűséggel a közmunka-programban foglalkoztatottaknak szánt pénzből finanszírozta, legalábbis egy esetben a jobbikos önkormányzati képviselő, aki Orosz sajtósa nagy valószínűséggel jogtalanul vett részt az érpataki közmunka-programban.  Ebben az ügyben a NAV nyomoz költségvetési csalás gyanúja miatt.

Kérdés, hogy ez a látszólagos tehetetlenség ami több mint 10 éve tartja Orosz Mihály Zoltánt a polgármesteri székben meddig tart, s képesek-e végre a  hatóságok a parlamenti  jelöltállításig lezárni a súlyos gazdasági bűncselekmények gyanúja miatt  indított nyomozásokat,  vagy a politika a sakkjátszma részeként Oroszra – a jobbikkal szemben – a matt szerepet szánja.  Mert hát az kétségtelen, hogy a Fidesznek kapóra jön az új szélsőséges jobboldali párt, hiszen a jobbik néppártosodásából kiábrándult szavazókat tömörítheti egybe.  Az más kérdés, hogy Orosz a politikai játszmákban  az orosz rulett…

[socialpoll id=”2443732″]