Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Zöld ágakkal díszített kapufélfák, ünnepi díszbe öltöztetett templom várja 2017. június 5-én a látogatókat a Sóstói Múzeumfaluban. A hagyományoknak megfelelően néptáncosok közreműködésével felelevenítik a pünkösdi népszokásokat, többek között ügyességi próbákkal megválasztják az új pünkösdi királyt, akit kiváltságai egy évig illetnek meg.

A program a skanzen fogadóépületében kezdődik, ahol az érdeklődők régi tárgyak üzeneteinek megfejtéséhez kapnak segítséget egy rendkívüli tárlatvezetés keretében. A nyíló kamarakiállítás a néprajzi gyűjtemény új szerzeményeiből ad válogatást.

A pünkösdi népszokásokat a nyíregyházi Lókötő Táncegyüttes ifjú táncosai közreműködésével ismerhetik meg a látogatók. Műsorukban a falusi fiatalok egykori pünkösdölő játékai mellett a pünkösdi királynéválasztás szokása elevenedik meg. Az összeállítás a májusfa lebontásával, kitáncolásával végződik, melybe a Sóstói Múzeumfalu vendégei is bekapcsolódhatnak.

A délután folyamán fellép az Everdance társulata, akik saját bevallásuk szerint felhasználják és őrzik a magyar néptánc motívumait, ugyanakkor olyan produkciókat állítanak színpadra, melyek látványos színpadi, hangzás- és ritmusvilágukkal, show jellegüknél fogva szélesebb rétegeket szórakoztatnak.
A skanzen főterén felállított színpadon most első alkalommal koncertezik a Zűrös Banda. A zenekar nagy nemzetközi sikert tudhat maga mögött, mivel első lemezüket beválasztották a legrangosabb világzenei toplista, a berlini központú World Music Charts Europe első húsz helyezettje közé. Zenéjük új felfogásban mutatja be a Kárpát-medencei és balkáni (román, szerb, macedón, bolgár) dallamokat, melyek táncra perdítik, vagy éppen megríkatják a hallgatót.

A nap során a Sóstói Múzeumfalu vendége lesz a Nyíregyházi Méhészek Egyesülete, akik látványkaptárban bemutatják a méhek titkos életét, és lehetőséget biztosítanak a pergetés kipróbálására. A fáradozás jutalma a frissen nyert méz, melyet a helyszínen meg lehet kóstolni.

A program egyik csúcspontja a pünkösdi királyválasztás lesz. Két korcsoportban keresik a jelölteket, akik ügyességi próbákban fogják összemérni erejüket, leleményességüket. A győztesek értékes jutalmakat vehetnek át.

A skanzen számos programot kínál a gyermekeknek: az Ákom-Bákom Bábcsoport előadásában a csillagszemű juhász kalandjait követhetik nyomon, a „Kisütött mesék” című időszaki kiállításban három arany alma sorsát kísérhetik figyelemmel mézesbábok segítségével, sőt részt vehetnek mézesek díszítésében is. A skanzen munkatársai tematikus útvonalat alakítanak ki óvodás és kisiskolás gyermekekkel érkező családok számára, amelyet pünködhétfőn nyitnak meg a nagyközönség előtt. Így a gyermekek – szüleik segítségével – maguk fedezhetik fel a múzeum titkait. Az útvonal számos játékos tevékenységet is magában foglal, melyek kipróbálásával a kicsik közelebb kerülhetnek a népi kultúrához, miközben képességeik is fejlődnek.
Az új tematikus útvonalhoz kapcsolódik a Sóstói Múzeumfalu pünkösdi játéka, melyben gyermekek vehetnek részt, úgy, hogy egy térkép alapján felkeresnek öt „állomást” a megjelöltek közül, és ott a feladatok teljesítésével pecséteket gyűjtenek. Aki teljesíti az öt próbát, és összegyűjti az öt virágos pecsétet, az garantált jutalomban részesül.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22