Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr- főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya jelentős értékre elkövetett csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást H. N. P. 58 éves budapesti lakos és társa ellen.


A nyomozás adatai szerint a férfi osztrák állampolgárságú társával 2013. április 12-én a bécsi cégbíróságon bejegyeztetett egy gazdasági társaságot azzal a céllal, hogy tényleges üzleti tevékenység nélkül 2013 és 2014 években Magyarországon szén-dioxid kvóták eladásának valótlan ígéretével magyar állampolgároktól pénzt szerezzenek. A sértettek részére az általuk befizetett összeg értékének megfelelő, a szén-dioxid kvóták után járó és cégük nevében kibocsátott tanúsítványokat adtak, amelyekről azt állították, hogy forgalomképesek, értékük folyamatosan emelkedik, azokkal a cég kereskedelmi platformján, illetve a tőzsdén is lehet kereskedni, valamint egy év elteltével cégük az ügyfél kérésére 33 %-os hasznot biztosítva akár vissza is vásárolja azokat. A sértettek megtévesztéséhez igénybe vették több, a cég jogszerű működésével kapcsolatosan megtévesztett üzletkötő, pénzügyi tanácsadó segítségét is, akiknek a tevékenységükért jutalékot fizettek.

A rendőrség megállapította, hogy a gazdasági társaság nem rendelkezett és nem is kereskedett szén-dioxid kvótákkal, a gyanúsított és osztrák állampolgárságú társa kizárólag a jogtalan haszonszerzésre törekedett. A cég képviselői a sértettek által befektetett összegeket visszafizetni nem tudták, illetve H. N. P. 2014 évben ismeretlen helyre távozott, a sértettek és a hatóság részére elérhetetlenné vált. A bűncselekménnyel okozott anyagi kár – az eddig beazonosított 104 sértett sérelmére- meghaladja a 100.000.000 forintot.
A rendőrség kezdeményezésére a cég két képviselőjének elfogása érdekében európai elfogatóparancs kiadására került sor, ami alapján H.N.P. budapesti lakost 2017. május 26-án Budapesten elfogták, osztrák társának felkutatása jelenleg is folyamatban van.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr- főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya a férfit gyanúsítotti kihallgatását követően bűnügyi őrizetbe vette és kezdeményezte előzetes letartóztatásának indítványozását. Az illetékes ügyészség indítványára a Nyíregyházi Járásbíróság 2017. május 29-én elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatását.