Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal és Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata közösen emlékezett trianoni békediktátum aláírásának 97. évfordulóján a Hősök terén.  A békediktátum  eredményeképp 97 évvel ezelőtt a 325 411 km² összterületű Magyar Királyság széthullott. A 282 870 km² területű Magyarország pedig  a 71%-át elvesztette. A  1910-es népszámlálás adatok alapján az akkor még 18 millió 264 ezer fős lakosság több mint felére,  7 millió   615  főre esett vissza. Az elcsatolt területekkel együtt mintegy 3, 5 millió magyar ajkú került határainkon kívülre.

Az Országgyűlés 2010. évi XLV. törvénye rendelkezik a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről:

„a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, amelynek államhatárok feletti összetartozása valóság, és a magyarok önazonosságának meghatározó eleme.”

Szabó István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés alelnöke – Fotó: Móricz Csaba

Évente egy alkalommal gondoljunk nemzetünk egyik legfájóbb napjára. A napra, amikor a történelmi Magyarországot feldarabolták. A megemlékezés  alkalmából Móricz Zsigmond publicisztikai írásából idézett a megyei közgyűlés alelnöke Szabó István, amely 1926 karácsonyán a Pesti Naplóban jelent meg.

A magyarság a történelem folyamán öt krisztusi sebet kapott: Muhi, Mohács, Kismajtény, Világos és Trianon. Ez az öt seb nem a kiválasztottság isteni szimbóluma volt, hanem valóságos öt halálos szúrás mindenik elég arra, hogy egy faj elvérezzen bele, hacsak az életereje nem olyan roppant szívós, hogy kiheverje… Trianon feldarabolván az osztrák-magyar monarchiát, nem respektálta a magyarság államalkotó munkáját, s nemzetiségek szerint boncolta szét a magyar szent korona ezeréves területét…

Záhonyi SZC Kandó Kálmán Közlekedési Szakgimnáziuma és Dr. Béres József Kollégiuma diákjai  “Együtt dobban a szív…” című előadását követően  dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere mondta el gondolatait a megemlékezésen.

Ezen a napon minden esztendőben ki kell mondani azt, amit a szívünk rejt. Kimondani és újra megerősíteni, hangosan kiáltani, hogy határon túli testvérek is meghallják, a megcsonkított országhatárok sem választhatnak el soha bennünket.

Dr. Polgári András, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal főigazgatója – Fotó: Móricz Csaba

Dr. Polgári András Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal főigazgatója beszédében hangsúlyozta:

A gyász nem uralhatja életünket, s együtt hitet teszünk, hogy az anyaföld egy és oszthatatlan, a belőle sarjadzó hazaszeretet összetart minket.

A méltóságteljes megemlékezés zárásaként Szabó istván, dr. Kovács Ferenc valamint dr. Polgári András elhelyezte az emlékezés koszorúját a Megyeháza  trianoni emléktáblájánál.

Fotó: Móricz Csaba/ezahir.hu

Klikk a képre a galériához!

 

Klikk a képre a galériához – Fotó: Móricz Csaba/ezahir.hu