Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A Whippet napjainkban világszerte talán a legnépszerűbb agár. Viszonylag kis mérete, rövid szőre, sportosan elegáns megjelenése és sokoldalúsága remek társsá teszi. Rendkívül elterjedt Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, és Nyugat-Európa több országában; hazánkban kevésbé ismert. Akik a hétvégén kilátogattak a dögei Lovas Fesztiválra, nem mindennapi élményben lehetett részük.

A Whippetek  élénk, sportos, temperamentumos kutyák, ugyanakkor barátságosak – bár a többi agárfajtához hasonlóan idegenekkel enyhén tartózkodóak lehetnek – és általában csendesek. Az agarakkal szemben megnyilvánuló előítéletekkel ellentétben nagyon intelligensek, könnyen és élvezettel tanulnak, de kevéssé szervilisek. Jobban szeretik a kötetlenebb, kreatívabb feladatokat, amiknek a kitalálásában ők maguk is részt vehetnek; gondolkodásuk ugyanis meglepően önálló – írja az Ebugatta blog.

Dögén a Kincsem parkból is jól ismert, hosszabb múlttal rendelkező jelenleg is tenyésztő Tisza-parti kennel (Bácskainé Kárpáti Katalin és Bácskai Zsolt)  mutatkozott be.  Az 1985-ben alapított kennelben 20 éve kizárólag  Whippettel  foglalkoznak. Az első 10 év kiállítási eredményeinek köszönhetően többszörös Aranykoszorús Mestertenyésztői címet értek el. Az utóbbi években elsősorban az agaras sport, a coursing irányába fordultak. Lucky Asterix nevű kanjukkal 2009-ben a Coursing Európakupán második helyezést értek el. Kutyáik sikeresen szerepelnek a külföldi coursing versenyeken Európa-szerte (Olaszországban, Svájcban, Szlovéniában, Ausztriában).

Dögén bemutatkozott kutyák között ki kell emelni a tulajdonosok büszkeségét a  Tisza-parti Szélvész Nr. 1 Numirát, aki 2012-ben , elsőként a magyar whippet kanok között megszerezte az Europa-bajnoki címet. Nurmi nagyon sok bajnoki címmel rendelkezik , mára már veterán, “gyerekeiben” látják őt majd viszont a versenypályán.

Tisza-parti Szélvész Rege, Triton, Tara, több európai versenyen szerepelt már igen jó eredménnyel, a többi jelen lévő kutya még csak most kezdi a sport karriert.

Dögén az  Ameko Lovas és Szabadidőcentrumban a hétvégén  négy futamban mutatták meg fürgeségüket  ezek a látszólag törékeny kutyusok. A futam távja a helyszínhez alkalmazkodva körülbelül 150 méter volt, amit 10-13 másodperce alatt, megközelítőleg  60 kilométeres sebességgel futottak le a Whippetek.

Érdekesség. hogy a kanokhoz szombaton betettek egy úgynevezett sprinter méretű szukát. Ez a méretmegjelölés azt jelzi, hogy adott szuka a standard szerinti felső mérethatár felett van – mondja Bácskainé Kárpáti Katalin

Szombaton a szukáknál mindkét futamot Tisza-parti Szélvész Rege nyerte, a másik futamban mindkét alkalommal az említett nagyméretű szuka a Tisza-parti Szélvész Pepper győzött a fiúk előtt. Az öt-öt futam során nagyon kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottak a kutyák.  Akik kiemelkednek az mégis Rege,  öt futamból négyszer győzött és Pepper, a nap sztárja aki ugyan a fiúk mezőnyében versenyzett, de négy futamból  háromszor első lett.

És persze Nurmi, aki minden alkalommal ott volt veteránként a dobogón, hol másodikként, hol harmadikként.

“Amit mi visszakapunk az a szeretet a gazdák részéről.”

A Tisza-parti Szélvész család mára egy igen nagy családdá nőtte ki magát és ez az, amire elsősorban büszkék vagyunk. Barátokra leltünk a kutyáink által. Igaz emberekre, akiknek csak köszönettel tartozunk, amiért családtagnak tekintik a kennelünkben született kutyákat – zárja rövid beszélgetésünket Bácskainé Kárpáti Katalin.

Ha egy picit is sikerül visszaadni a fotók által azt a teljesítményt amit ezek a csodálatra méltó kutyák nyújtottak – érdemes volt ott lenni Dögén!

Fotó: Móricz Csaba/ezahir.hu

 

1 comments

  1. Csak halkan jegyezném meg, hogy nem a szukáknak dicsőség a kanok között győzni, hanem fordítva. A kisebb tömeg, kisebb méret előnyt jelent ebben az ügyességet, fordulékonyságot igénylő versenyben. Ettől függetlenül gratula a whippiknek!

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22