Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Orbán Viktor kedvenc építésze által megálmodott Makovecz csűrben immáron hatodik alkalommal rendezte meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei MSZP a nagykállói Harangodon a megyei alapszervezetek találkozójával egybekötött fórumot. Az idei vendég Molnár Gyula az MSZP elnöke volt. A fórum nem volt mentes a parázs vitáktól és az éles kritikáktól sem. Molnár vitaindító beszédét az angliai választás kapcsán a Munkáspárt jó szereplését pozitív példát emlegetett, mint fogalmazott a pártelnök: a szavazók “a reményt választották” 

Molnár Gyula a fórumot megelőző sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a 2018-as választásokat helyben kell megnyerni, s ha Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nyernek, akkor országosan is nyernek. Molnár az angol választásokra reagálva három fontos dolgot emelt ki:

Mindig van remény, hiszen le lehet dolgozni akár 25 százalékos hátrányt is, üzenet a populista politikusaknak: a választók átlátnak a szitán, az angliai konzervatív pártot a választók megbüntették azért, mert ki akarják vezetni az országukat az unióból. Nincs más alternatíva az unión kívül – hangsúlyozta a pártelnök.

2018-as választások tétje, hogy Európát választjuk vagy Orbán Viktort – vélekedett Molnár Gyula. A  következő hónapokban az őszi elő-kampány új típusú szakaszát készítik elő, így mind a 106 választókerületben a jelöltek véglegesítése, szakpolitikai kérdések megvitatása a “Tegyünk igazságot” tükrében meg fog történni.

Az MSZP első embere a sajtótájékoztatót követően vitafórumon vett részt, ahol már sokkal keményebb üzenetek és vélemények is elhangzottak a mintegy 150-200 megyei MSZP alapszervezetek képviselői között. Ugyanakkor többen hiányolták a nyíregyházi MSZP frakcióvezetőjét Nagy Lászlót és a városi MSZP elnököt Jeszenszky Andrást, míg az előbbi egyáltalán nem, az utóbbi Molnár megérkezésiig volt jelen.

Molnár Gyula MSZP elnök – Fotó: Móricz Csaba

Molnár vitaindítójában a fórumon elmondta: a  Fidesz az első ciklusban közjogi értelemben átalakította az országot a saját képére, a második ciklusban ellopták az országot teljes egészében, a harmadik ciklusra azért van szükségük, hogy a nyomokat eltüntessék. Ezt az MSZP nem hagyhatja, ezért valakiknek politikailag és jogilag is felelniük kell. Molnár véleménye, hogy

“Nem lehet pofátlanul  úgy csinálni, mintha a nemzet érdekében politizálnának, miközben csak és kizárólag a saját és családjuk vagyonát gyarapítják”

Anglia második legfontosabb üzenete, vélekedik Molnár, hogy a populizmus és a demagógia hamis tüzénél lehet ideig-óráig melegedni, de vigyázat,  mert ez a tűz egy idő után megéget. Üzenjük Orbán Viktornak:

“Ez  a tűz egyszer meg fogja őt égetni…, nagyon csúnyán meg fogja őt égetni és a magyar történelemben nem egy fejezet lesz, hanem egy nagyon rövid és szégyenteljes lábjegyzet”

Molnár véleménye, hogy Botkával az élen a szocialista párt ismét elfoglalta azt a helyet a politikában ami az övé, így igazi baloldali párt lett ismét az MSZP.

” van nekünk egy helyünk, Horn Gyula óta mozogtunk ettől egy kicsit elfelé, most visszaérkeztünk oda és azt mondjuk: föntről el lehet venni és oda lehet adni azoknak, akik lent nehezebben élnek.”

Halmi József megyei MSZP szervezet alelnöke – Fotó: Móricz Csaba

Beszélni kell róla és végre ki kell mondani

Halmi József a megyei MSZP szervezet alelnöke megkerülhetetlen kérdéskört feszegetett hozzászólásában. A DK nem kormányzott az MSZP kormányzott, ha nincs az MSZP, akkor ma Gyurcsány Ferencet nem ismerjük. Azok akik most a közösségi médiákban acsarognak az MSZP-re azokból az emberekből az MSZP csinált politikust, államtitkárt, minisztert. Félő, hogy ez a viszály olyan mély árkokat ás a két párt között, hogy nem lehet betemetni.

“Ma a Demokratikus Koalíciónak a politikai ellenfele az MSZP és nem a Fidesz”

Miközben a baloldali pártoknak egy irányba kéne nézni – emelte ki Halmi. Gyurcsány célja nem az, hogy gyengítse a Fideszt hanem az, hogy a vezető szerepet átvegye a szocialista párttól, attól a párttól amit ő tett tönkre. Halmi kitért a szintén forró krupliként kezelt roma-kérdésre is, hiszen polgármesterként sokmindent megtapasztal és látja, hogy a cigányok sorozatban szavaznak a Jobbikra, mint fogalmazott a saját “hóhérjaikra”

Tóth Ferenc Kisebbségi önkormányzati képviselő – Fotó: Móricz Csaba

A cigányokat cserbenhagyta az MSZP

Tóth Ferenc vélekedett így Halmi  mondandójára és hevesen bírálta a helyi MSZP szervezetet mivel a 2014-es választásokkor a kért segítség elmaradt, így jelentősen meg tudott erősödni a jobboldali Lungo Drom.  A vita hevében egy dologban egyetértettek a résztvevők: ezekről a kérdésekről beszélni kell – miközben Tóth elhagyta a fórum helyszínét.

Kormányzóképesség 

Molnár zárásként arról beszélt, hogy az utóbbi hónapok munkájának köszönhetően az  MSZP-t ismét fel lehet vállalni, ismét lehet büszkének lenni. Hiszen amit 2009-2010 között elvesztettek – hitelességet és a kormányzókepésséget – azt most ismét fel tudják mutatni. Az MSZP-nek – Molnár szavaival élve – vezekelnie kellett, de bocsánatkérést nem javasol senkinek, elég ha kimondjuk:

2010 fő felelősei nem lehetnek meghatározó szereplők! Ha ezt az üzenetet megértik az emberek, akkor újra tudunk hitelesen az emberek szemébe nézni.

Ma már nem arról beszélnek Magyarországon hogy Orbán és Vona mellé megérkezett Botka, hanem ma már minden felmérés arról szól, hogy Botka vagy Orbán, mert Botkának van három fontos tulajdonsága:

“Polgármester, vidéki és magas…, (…) Az MSZP képes a választáson megverni a Fideszt, Botka meg meg tudja verni Orbánt, azt a dagadt embert, aki elhízott és tunya, Botka pedig magas és erős”

 

Fotó: Móricz Csaba/ezahir.hu

 

 

 

 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22