Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A cég egy világszinten egyedülálló projektet ad nem csak a kóser társadalomnak, hanem Magyarország egészének. Mi itthon valósítottunk meg egy olyan mezőgazdasági projektet, amit szinte egyedülállóan művelünk a világban, ez pedig a kóser zöldségtermesztés – fogalmazott Szabó György, az Agro Rehab Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a kisvárdai  kóser zöldségtermesztésről beszélve.

A kisvárdai és a fényeslitkei beruházást a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította, hiszen több mint 200 új munkahely jön létre a beruházásnak köszönhetően. Így többek közt megváltozott munkaképességű munkavállalóknak is tudnak majd munkát biztosítani.  A cég kisvárdai üzemében  a két legfontosabb termék a brokkoli és a karfiol mivel ezekkel van a legnagyobb kóserségi probléma a zöldségpiacon.

Szabó György elmondta, hogy az általános probléma a zöldségek és a gyümölcsök egy részével a rovartartalom. A termények egy része mosással kóserrá tehető, tudni kell, a rovartartalom azért problémás, mert ezeknek a fogyasztása szigorúan tilos.

A brokkolit és a karfiolt nem lehet tisztítással kóserrá tenni, így ezeknek a fogyasztása évekkel ezelőtt teljesen tilos volt a vallásos zsidóság számára. De, mint hangsúlyozta Szabó György, a kóser zöldségtermesztés nem keverendő össze a biotermesztéssel, hiszen a  biotermesztés azt jelenti, hogy egy másfajta rovart visznek be a sátorba, annak érdekében, hogy más rovarok elpusztításra kerüljenek.

Így egyelőre nem lehet arról beszélni, hogy a kóser termesztés bio is legyen. Folytatunk kutatásokat a bio kóser termékek előállítására, de ennek még nem jött el az ideje.

A speciális technológiát igénylő kóser brokkoli és karfiol termesztése 2019 márciusára fut fel és akkor már mintegy  26 hektárnyi fóliasátorban folyik majd kizárólag kézi erővel a munka Kisvárdán.

Fotó: Szabó Sándor/kiasvarda.hu

A kormány min írtuk, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a projektet dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és egyben a térség országgyűlési képviselője a beruházás megtekintésekor elmondta, számára külön öröm, hogy Dr. Béres József kutató egykori kutatási telephelyén újra innovatív munka folyhat, majd kiemelte:

„A kóser zöldség- és gyümölcstermesztés új mezőgazdasági ágazat Magyarországon, hamarosan pedig itt, ezen fóliasátrakban, itt, ezen a kisvárdai telepen működik a világ legnagyobb kóser zöldség termesztő központja, ami igen jelentős dolog nem csak a helyiek, hanem az egész ország mezőgazdasági szegmensében”

Fotó: Szabó Sándor/kisvarda.hu

 

 

 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22