Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Az ukrán állampolgárok európai vízummentességének életbe lépése történelmi pillanat, amikor leromboljuk az Ukrajnát az Európai Uniótól eddig elválasztó “papírfüggönyt” – jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök vasárnap az Ungvár-Felsőnémeti ukrán-szlovák határátkelőhelyen, ahol kinyitotta az Ukrajna és EU közötti jelképes ajtót.

A vízummentesség életbe lépésének alkalmából az Andrej Kiska szlovák elnökkel közösen tartott ünnepségen Petro Porosenko úgy fogalmazott, “nagyon sokáig vártunk erre a napra, ez történelmi pillanat, amikor leromboljuk az Ukrajnát az EU-tól eddig elválasztó papírfüggönyt. Közös erőfeszítéssel megváltoztattuk országunkat, és európai partnereink tartották a szavukat, így az EU ajtói, barátaink és partnereink ajtói nyitva állnak nagy nemzetünk, az ukrán nép előtt”.

Az ukrán elnök kiemelte: meggyőződése, hogy június 11. örökre bevésődik Ukrajna történetébe mint az a nap, amikor “államunk véglegesen kilépett az orosz birodalomból, és Ukrajna visszatért az európai népek családjába”. Az európai értékekért kezdték el három és fél évvel ezelőtt az ukránok a “méltóság forradalmát”, reformokat és európai integrációt követelve, és ma a népakaratnak ezen megvalósulásával közösen elértük első rendkívüli jelentőségű vívmányunkat – mutatott rá.

Petro Porosenko elmondta, hogy Ukrajna új vonatjáratokat indított a szomszédos európai országokba. Hozzátette: “közösen fogjuk fejleszteni a határátkelőhelyeket, közös útlevél- és vámvizsgálatot vezetünk be a szlovák, román, lengyel és magyar partnereinkkel a barátság és az országaink közötti bizalom szimbólumaként”.
Az ünnepség zárásaként az ukrán elnök egy kulccsal kinyitotta az ukrán-szlovák határon felállított jelképes ajtót, amelynek szárnya egy ukrán biometrikus útlevelet ábrázolt.
Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter vasárnap délelőtt Twitter-bejegyzésében jelezte, hogy biometrikus útlevéllel lépte át az ukrán-magyar határt Záhonynál. “A vízummentesség működik” – írta.
Vasárnap délig 700 ukrán állampolgár lépte át vízummentesen Ukrajna és az EU határát – közölte Marjana Beca, az ukrán külügyminisztérium sajtószóvivője. Négy embertől megtagadták a beutazást az EU-ba, mert korábban túllépték a megengedett tartózkodási időt.