Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A Sóstói Múzeumfalu hagyományos Szent Iván-éji rendezvényén a tűzugrás mellett a Margaret Island lesz a fő attrakció. Az év legvarázslatosabb éjszakáján a Margaret Island népszerű dallamaitól lesz hangos a Sóstói Múzeumfalu. Az együttes koncertje 22:00 órakor kezdődik.


Sötétség, tűz, szerelem – a június 23-i éjszaka legfőbb kellékei, melyek a népszokásokban is fontos szerepet kaptak. A legismertebb népszokás a tűzugrás, amelyben minden kedves látogatónak része lehet, ha éjfélkor a skanzen főterén tartózkodik. Közreműködik a Nyírség Táncegyüttes.

A tűzugráson kívül Európa számos pontján szokás volt a fáklyagyújtás, tüzes karika eregetése, tűzcsóválás, melyet szórványosan a magyarság is gyakorolt. Ezt a hagyományt élteti tovább a debreceni Sárkánylányok tűzzsonglőr produkciója, amellyel a koncert előtt kápráztatják el a közönséget.

Az is hagyomány, hogy a Sóstói Múzeumfalu erre a jeles éjszakára mindig egy különleges időszaki kiállítással készül. Idén „Pásztor-óra” címmel nyílik új tárlat, amely bebizonyítja, hogy a népművészetben felfedezhető jelképes ábrázolások mellett a testiség, az erotika időnként kendőzetlenül is megjelenik a parasztok, pásztorok világában.

 

 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22