Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Miközben Érpatak polgármestere tűzzel-vassal üldözi a liberalizmust sűrű imamormolás közepette, nem megfeledkezve az ország felszabadításról egy új erő által, a rá bízott település a hanyatlás jeleit mutatja.  Nem kicsit, hanem nagyon.

Egy éve jelent meg az átfogó tényfeltáró cikk az Átlátszó portálon, amiben nem kevesebbet állítottak az újságírók, hogy az Orosz Mihályhoz köthető szeretetszolgálat a Beneficium több mint 50 ingatlant szerzett meg Érpatakon vitatható körülmények között.  Tavaly nyáron még viszonylag rend uralkodott az egyébként önkormányzat használatában lévő telkeken, hiszen mezőgazdasági közmunka-programok alapját képezték. Az önkormányzat és a Beneficium közötti  megállapodásokat a mai napig homály fedi, arról Orosz nem hajlandó felvilágosítást adni a képviselőknek. Ugyanakkor egy viharos – ami egyébként megszokott az érpataki modell életében – testületi ülésen előkerült egy 2016 szeptemberi feljegyzés, ami közel 600 ezer forint lízing és bérleti díj kifizetést tartalmazott. Csak épp az nem tudható, hogy kinek és mire került kifizetésre.

Orosz nagy ingatlan-bizniszének nyilvánosságra kerülésének évfordulója apropóján ismét ellátogattunk Érpatakra, hogy megnézzük az érpataki modell etalonjának számító település mindennapjait.

A látvány nem nevezhető mindennapinak: az utcák gyomosak, egyes helyeken méteres gaz, a Beneficium telkei elhanyagoltak, embermagasságú gaztól jószerivel láthatatlan telekhatárokkal. Az egykor kordonos uborka termesztésre használt Beneficium telkekről eltűntek a kordonok, s ma már méteres gaz nő az egykor szebb napokat megélt telkeken.

Ottjártunkkor több Beneficium telken  dr. Kardos Csaba Érpatak jegyzőjének felszólító szórólapja volt megtalálható, amiben arra kéri a törvényőre a telek tulajdonosokat, hogy tegyenek rendet  a portán és irtsák ki a gyomnövényt, parlagfüvet  a hónap végéig. Amennyiben elmarad a rendrakás és a gyomirtás, ez esetben 15 ezertől 5 millió forintig terjedő növényvédelmi bírság szabható ki  az ingatlan tulajdonosára – írja a jegyző.

Persze Orosznak tavaly még könnyű dolga volt, hisz 60-80 közmunkás serénykedett a településen és a Beneficium telkeket is ők tartották rendbe. Csakhogy egy 2016-os elellenőrzés során olyan súlyos szabálytalanságokat tártak fel az ellenőrök, hogy azonnali hatállyal szerződést bontott a foglakoztatási osztály Érpatak önkormányzatával. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal a szociális krízis elkerülése érdekében, áthidaló megoldásként 15 közmunka-státuszt ajánlott fel Érpataknak a köztisztasági feladatok ellátására egy kikötéssel: a pénzügyi teljesítéseket a kistérségi társulás végzi. Orosz ezt nem volt hajlandó vállalni, így közmunkások nélkül maradt a település.

Az, hogy végül Orosz rendbe teteti-e az egyesülete tulajdonában lévő ingatlanokat nem tudható, de bízzunk benne, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága teszi a dolgát.

Az ügy pikantériája, hogy Orosz állítólag 2012-től úgy szerzett meg több ingatlant, hogy az akkori tulajdonosakat az érpataki polgármesteri hivatal felszólította: tegyék rendbe az ingatlant, ellenkező esetben 50 ezer forintos bírságot szabnak ki. Orosz állítólag ekkor lépet színre, s felajánlotta az ingatlan megvételét. Érthetetlen módon sok tulajdonos azt hitte, hogy az önkormányzat a vevő.

Munkatársunk egyébként nyugodtan szemlélődhetett az érpataki modell mintatelepülésén, mert Érpatak első embere épp Budapesten volt egy sajtóperen, amit immáron jogerősen elvesztett.

A fotók 2017. június 15-i állapotot mutatják be.