Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A közel négy évig tartó, a köztudatban csak NYÍRVV-ügynek ismert büntetőeljárásra került ma pont első fokon. Az eredeti vád szerint, amit az ügyészség 2015. június 12. napján nyújtott be a bíróságra a városüzemeltető cég vezetőjét még különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettével és egy rendbeli magánokirat-hamisítás vétségével vádoltak meg. Az ítélethirdetés előtt három héttel az ügyész  a vádat jelentősen, sokkal enyhébb megítélés alá eső csalásra módosította.

Külön erre az ítéletre nyitották meg a II/01-es tárgyalót a Nyíregyházi Járásbíróságon, hiszen a nagy vihart kavart úgynevezett NYÍRVV-ügyben volt ma ítélethirdetés. Délelőtt folyamán a perbeszédekkel folytatódott a példás gyorsasággal lezajlott bírósági büntetőszakasz.  A védőbeszédekben Bocskai Péter elsőrendű és D. Péter másodrendű valamint N.János harmadrendű  vádlott védőik ügyfeleik ártatlanságát hangsúlyozták, miközben élesen bírálták az ügyészség munkáját.

Mindhárom vádlott védője hevesen bírálta az ügyész munkáját ami nem előzmény nélküli, hiszen a vádhatóság perbeszédében a védők munkáját “maszatolásnak” titulálta. A védők perbeszédeikben rámutattak arra, hogy a vádmódosítás minden törvényi alapot nélkülöz, hiszen a vádmódosítással együtt a tényállást is módosítani kellett volna, de ezt a vádhatóság semmilyen formában nem módosította. Ugyanakkor a védők álláspontja, hogy a védekezéshez való jogaik is sérültek az eljárás során. Az ügy másodrendű vádlottjának védője kiemelte, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai tisztességesen végezték a munkájukat, de ugyan ez a Nyíregyházi Járási Ügyészségről nem mondható el, hiszen alapvető nyomozati cselekményeket nem végeztetettek el, így például az ügyben kirendelt szakértő megbízása csak számszaki vizsgálatokra terjedt ki, miközben roncsolásos vizsgálattal minden kétséget kizáróan meg lehetett volna állapítani, hogy a per tárgyává tett útkarbantartások el lettek-e végezve.

Mindhárom védő védenceik bűncselekmény hiányában, másodlagosan bizonyítottság hiányában való felmentését indítványozták.

A tanácsvezető bíró ellenben  bizonyítottnak látta a vádlottaknak felrótt bűncselekményeket, ezért  Bocskai Péter elsőrendű  vádlottat

4 év börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint 5 évre eltiltotta attól, hogy gazdasági társaságokban vezetői tisztségviselő pozíciót töltsön be. II. rendű D. P. és III. rendű N. J. vádlottat egyenként 3-3 év börtönbüntetésre és 3-3 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte, a Nev-Út Kft-t, mint önálló jogi személyt pedig 15 millió Ft pénzbírsággal sújtotta.

A bíróság a módosított ügyészi vád alapján állapította meg a tényállást, amely hűtlen kezelés bűntette, gazdasági csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége.
Az ítélet nem jogerős, az ügyész 3 napot fenntartott a nyilatkozattételre, a vádlottak és védőik felmentésért fellebbeztek. A Nev-Út Kft. képviselője is fellebbezést jelentett be a szankció mellőzése érdekében.

I. rendű vádlott a nyíregyházi NyírVV Kft. ügyvezetőjeként útfelújítási munkálatokat végeztetett több vállalkozóval, akikkel fix óradíjban állapodott meg. Később azonban egyes vállalkozók részére olyan kifizetéseket biztosított, amelyek messze meghaladták a már évek óta alkalmazott kölcsönösen előnyös díjakat. 2011. december után ismét más rendszert vezetett be, ezáltal több, mint 2012. márciusában több, mint 29 millió Ft-tal többet fizetett ki a vállalkozók részére.

I. rendű vádlott rövid időközönként olyan intézkedéseket tett, melyek az okszerű gazdálkodással ellentétesen egyes üzleti partnerek részére indokolatlan előnnyel jártak, miközben a kft. vagyonát indokolatlanul csökkentették.

A 2. vádpont szerint 2012. őszén az I. rendű vádlott, mint ügyvezető el nem végzett földút stabilizálási munkákért fizetett ki díjat III. rendű vádlottnak, mint egyéni vállalkozónak, és a III. rendű vádlott cégének. Ezek a munkák nem kerültek elvégzésre, de erről a II. rendű vádlott valótlan tartalmú teljesítési igazolásokat állított ki, és ennek alapján a III. rendű vádlott valótlan tartalmú számlákat nyújtott be.
Szándékos tevékenységének eredményekét a kft. összesen több, mint 82 millió Ft vagyoni hátrányt szenvedett el. A vagyoni hátrány keletkezéséhez II. és II. r. vádlottak szándékos segítséget nyújtottak.

Az ítélethirdetést követően Dr. Szabó István ügyvéd a Városháza sajtószolgálatához juttatta el az alábbi tájékoztatást:

Dr. Szabó István ügyvéd véleménye:

„Megalapozatlannak tartom a bíróság ítéletét. Álláspontom szerint a Bíróság egyoldalúan értékelte a bizonyítékokat. A védelem kifogásait a váddal kapcsolatban a Tisztelt Bíróság nem vette figyelembe. Sem a védőbeszédben elhangzott érveinket, az ott megjelölt törvényességi kifogásokat, sem az állításainkat igazoló tanúvallomásokat nem értékelte. Természetesen az ítélet ellen fellebbezést jelentettünk be a tényállás téves megállapítása miatt felmentés érdekében. Meggyőződésem, hogy ügyfeleim a terhükre rótt bűncselekményeket nem követték el. Amint írásban kézhez kapjuk az ítéletet, annak állításait tételesen módunkban áll cáfolni.”

 

 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22