Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Mint emlékezetes a nyíregyházi városüzemeltetési cég ügyvezetőjét és két tettestársát a Nyíregyházi Járásbíróság dr. Szilvási István vezette büntetőtanácsa letöltendő börtönbüntetésre ítélte.  Az ügyész az ítélethirdetéskor három nap gondolkodási időt kért, most súlyosításért fellebbezéssel élt.

Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség 2017. június 22. napján mindhárom vádlott terhére súlyosításért fellebbezést jelentett be. Az ügyész a fellebbezésében azt indítványozta, hogy a másodfokú bíróság az I. és a III. r. vádlottakkal szemben hosszabb tartamú szabadságvesztést és közügyektől eltiltást, továbbá velük szemben pénzbüntetést is szabjon ki. Ezen kívül II. r. vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta az ügyész.

Az ügyben érintett jogi személy a Nev-út Kft. terhére pedig az ügyész azért jelentett be fellebbezést, hogy a másodfokú bíróság tiltsa el a közbeszerzési eljárásokban való részvételtől is.

Mint emlékezetes, a négy évig tartó ügy első fokon a terheltek bűnösségének kimondásával ért véget, ezért a bíró Bocskai Pétert

4 év börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint 5 évre eltiltotta attól, hogy gazdasági társaságokban vezetői tisztségviselő pozíciót töltsön be. II. rendű D. P. és III. rendű N. J. vádlottat egyenként 3-3 év börtönbüntetésre és 3-3 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte, a Nev-Út Kft-t, mint önálló jogi személyt pedig 15 millió Ft pénzbírsággal sújtotta.

Mivel mind a terheltek és az ügyész is fellebbezéssel élt, az ügy másodfokon folytatódik tovább.

Információink szerint az ítélet még nincs írásba foglalva, erre egyébként a bírónak 30 nap, avagy különösen indokolt esetben 60 nap áll rendelkezésére.

Az ítélet elkészülte után az elsőfokú bíróság a főügyészségen keresztül terjeszti fel az ügyet a törvényszékre.

A fellebbviteli ügyésznek ugyancsak 30 nap áll rendelkezésére az indítvány megtételére.
Ezt követően érkezik meg a bírósághoz az irat, és döntenek arról, hogy a fellebbezés elintézése milyen eljárási keretek között és mikor várható.

Dr. Szabó István ügyvéd  az ítélethirdetéskor közleményben szögezte le védencei ártatlanságát 

„Megalapozatlannak tartom a bíróság ítéletét. Álláspontom szerint a Bíróság egyoldalúan értékelte a bizonyítékokat. A védelem kifogásait a váddal kapcsolatban a Tisztelt Bíróság nem vette figyelembe. Sem a védőbeszédben elhangzott érveinket, az ott megjelölt törvényességi kifogásokat, sem az állításainkat igazoló tanúvallomásokat nem értékelte. Természetesen az ítélet ellen fellebbezést jelentettünk be a tényállás téves megállapítása miatt felmentés érdekében. Meggyőződésem, hogy ügyfeleim a terhükre rótt bűncselekményeket nem követték el. Amint írásban kézhez kapjuk az ítéletet, annak állításait tételesen módunkban áll cáfolni”

Fotó: Móricz Csaba/ezahir.hu archívum