Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Az ország hat városába tervezett vándorkiállítás következő állomásaként Nyíregyházán lesz látható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár programja keretében megvásárolt erdélyi tallérgyűjtemény.

Az augusztus 26-án nyíló, Fejedelmeink mesés kincsei elnevezésű tárlat anyagát nagyrészt az a 220 darabos Tündérkert ezüstje című kiállítás adja, amelyet az MNB az Értéktár program keretében 2015 nyarán vásárolt meg Törő István tulajdonostól – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója.

Az 1,1 milliárd forint értékű, 16-17. századi erdélyi tallérokból és emlékérmekből álló gyűjteményt a jegybank ötéves letétbe a Magyar Nemzeti Múzeumnak adta át, elősegítve ezzel a tudományos feldolgozást, a kutathatóságot, továbbá a nagyközönség számára történő bemutatást – emlékeztetett a gyűjteményvezető.

Rémiás Tibor tájékoztatása szerint a nyíregyházi kiállításon megtekinthető lesz egy 48 darabos, reprezentatív válogatás is az MNB 1974-ben alapított Bankjegy- és Éremgyűjteményének erdélyi aranypénzeiből, valamint szintén a jegybank tulajdonában lévő 13 darab eredeti, 17. századi erdélyi verőtő, amelyek az MNB több mint hatezer darabot számláló verőszerszám-gyűjteményének legkorábbi darabjai.
Az arany- és ezüstpénzek, valamint a verőtövek mellett a kiállításon megtekinthető majd néhány korabeli erdélyi fegyver – díszsodronying, huszár félvért és sisak, díszszablya, díszbuzogány – , amelyeket a Magyar Nemzeti Múzeum kölcsönöz a tárlatra – tette hozzá. A bemutatóhoz interaktív múzeumpedagógiai program kapcsolódik, ezen János Zsigmondtól II. Rákóczi Ferencig az erdélyi fejedelmeket ismerhetik meg az érdeklődők.
A tárlat az első és második állomás – Székesfehérvár, illetve Nyíregyháza – után további négy városba, Szombathelyre, Szegedre, Pécsre és Egerbe is ellátogat.