Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Elkezdődött a dohány betakarítása Kelet-Magyarországon, a szántóföldi növénynek kedvezett az időjárás, ezért a termelők az idén kiemelkedő dohánytermésben reménykednek.

Bényei Illés, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke szerdán az MTI-nek elmondta, ebben az évben 3386 hektárra kötöttek termelési szerződést a felvásárló társaságok a gazdálkodókkal, ami húsz hektárral haladja meg az előző évit.

Tájékoztatása szerint 2300-2400 hektáron a Virginia, a maradékon pedig a Burley dohányfajtát termesztik. A betakarítást több termelő már a múlt héten elkezdte, a dohánylevelek törését a gazdák nagyobb része azonban ezen a héten kezdte, vagy kezdi majd el.

Az érdekképviseleti szervezet vezetője hangsúlyozta, az időjárás a palánták kiültetését követően rendkívül kedvező volt, elegendő és megfelelő eloszlású volt a csapadék, valamint a meleg idő is segítette a növény növekedését. A tavaly tapasztalt nagyobb jég- is viharkárok is elkerülték az ültetvényeket, így a termelőknek minden okuk és reményük megvan arra, hogy a 2017-es dohánytermés kiemelkedik majd a korábbi évek termései közül.

A szerződésekben foglalt hektáronkénti 1,8 tonnás átlagtermést várhatóan meghaladja az idei hozam – jelezte Bényei Illés.

Kocsis Miklós, az ófehértói Fehértó Szövetkezet vezetője az MTI-nek azt mondta, szerdán kezdték el a nagy élőmunkaerőt igénylő betakarítást a szövetkezet közel száz hektár nagyságú dohányültetvényein. A betakarítás kezdete után két héttel indul a leszedett dohánylevelek kézi válogatása és szárítása, ami szintén jelentős munkaerőt igényel majd.
Jónak mutatkozik a termés, július elején egy nagyobb jég- és viharkár körülbelül tíz százalékát elverte a termésnek, de ha minden így marad, akkor tűrhető év előtt állunk – fogalmazott a szövetkezet vezetője. Hozzátette, a betakarítás szeptember végéig, az utómunkálatok pedig november végéig is eltarthatnak.
A felvásárlásról a Madosz elnöke elmondta, a Virginia esetében a szolnoki Dofer Dohányfermentáló Zrt. augusztusban, míg a nyíregyházi központú Universal Leaf Tobacco Magyarország Zrt. (ULT) szeptember 10-től kezdi el az átvételt a termelőktől. A felvásárlási ár 2016-hoz képest nem változott, a Dofer a tavalyi jégverés miatti gyengébb minőség okán alacsonyabb átvételi árral dolgozott, de az idénre meghirdetett áremelés után már csak minimális különbségek lehetnek a felvásárlási árakban. (A korábbi tájékoztatás szerint az ULT nem változtatott tavalyi árain: 2016-ban a Virgina esetében kilogrammonként 555 forintot kaptak a termelők, a Burleynél pedig 467-et. Az ennél valamivel kevesebbet kínáló szolnoki Dofer az idén nyolc százalékos áremelést hirdetett meg, így ezzel elérik az ULT árait és a remények szerint meg is fogják haladni.)
Bényei Illés megemlítette, mivel a 2017-es szerkezetátalakítási támogatások mértékét tavaly októberben rendeletben szabályozták, a termelők nyugodtan kezdhették el a gazdálkodási évet.
Remélhetőleg a jelenlegi támogatás mértéke és a feltételrendszer is változatlan marad 2020-ig, ezzel előre tudnának tervezni a gazdák – mondta a Madosz elnöke. Megjegyezte azt is, a 2020 utáni uniós közös agrárpolitika (kap) kereteinek kidolgozásával kapcsolatos kérdőíves konzultáció kitöltésében kimagaslóan teljesítettek a magyar dohánytermelők.