Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Nyíregyháza lesz a Vásárhelyi Forgatag idei díszvendége – jelentették be kedden a szervezők Marosvásárhelyen.

Az augusztus 18. és 27. között zajló, ötödik alkalommal megszervezett fesztivál a marosvásárhelyi magyarság kulturális városnapjaként jött létre. Portik Vilmos főszervező az MTI-nek elmondta: az idén először bővítették kilenc naposra a rendezvénysorozatot, hiszen az előző években egy időben zajlottak a kortárs művészeteknek szánt úgynevezett Szféra-programok a nagy tömegeket vonzó koncertekkel, ezért nem akarták az idén is választásra kényszeríteni a marosvásárhelyieket.

A fesztivál az augusztus 18. és 20. közötti hétvégén a Szféra kortárstér programjaival kezdődik, majd egyéb kulturális rendezvények lesznek. A fesztivál záró hétvégéjére időzítették a nagy tömegeket vonzó koncerteket.

A szervezők az idén minden eddiginél több színházi programot ígérnek. Az idén először a marosvásárhelyi középkori vár udvarán is lesznek rendezvények. A szervezők kedden sajtótájékoztatót tartottak, amelyen részt vett Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere és Furkóné Szabó Marianna, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője. Ők ismertették azokat a programokat, amelyekkel Nyíregyháza vesz részt a Forgatagon.

Portik elmondta: a vendégek a nyíregyházi fürdőzési lehetőségekre hívták fel a figyelmet és bemutatták a Nyíregyházi Állatparkot, valamint beszéltek a helyi Lego-gyárról. Ez utóbbiban gyártott játékokból ízelítőt kaphatnak a marosvásárhelyiek is, a nyíregyházi küldöttség programjai ugyanis egyebek mellett a családosoknak és gyerekeknek szánt rendezvényeket színesítik.
A Forgatagnak az első fesztivál kivételével mindig volt díszvendége. Az elmúlt három évben Zalaegerszeg, Baja és Kecskemét, amelyek Marosvásárhely testvérvárosai. Most azért esett a választás Nyíregyházára – mondta Portik Vilmos -, mert Szabolcs-Szatmár-Bereg testvérmegyéje Maros megyének.
A Forgatagnak idén először partnere lesz a budapesti Hagyományok Háza is.